هنگامیکه صحبت از آلایندگی خودروهای برقی به میان میآید شاید فکر کنید که گوینده قصد مزاح دارد چراکه اغلب تصور میکنید که این گونه از خودروها آلایندگی در حد صفر دارند؛ اما پژوهشها نشان میدهد که واقعیت بسیار متفاوت از دیدگاه ما است.
بر اساس نتایج یک پژوهش صورت گرفته در دانشگاه ادینبورگ خودروهای هیبریدی میتوانند بهاندازه خودروهای احتراق داخلی آلاینده تولید کنند. این پس چگونه این موضوع امکانپذیر است؟
پاسخ به دیدگاه ما از آلایندهها بازمیگردد. تصور انسانها از آلایندههای خودرو تنها به گازهای خروجی از اگزوز محدود میشود و بر اساس این نگرش آلایندگی خودروهای برقی برابر صفر خواهد بود اما گازهای خروجی از خودروهای احتراق داخلی در واقع بخش کوچکی از آلایندههای خودرو را تشکیل میدهند.
هنگامیکه از آلایندهها صحبت میکنیم باید ذرات معلق حاصل از حرکت خودروها را نیز در نظر بگیریم و در کمال تعجب 90 درصد از این ذرات هیچ ارتباطی با اگزوز خودرو ندارند. پس خودروهای برقی نیز میتوانند مستعد تولید آنها باشند. خودروها چه برقی باشند و چه احتراق داخلی هنوز از قسمتهای مشترکی نظیر چرخ و لنت ترمز تشکیل میشوند و ذرات حاصل از فرسایش تایر، آزبست حاصل از لنت ترمز و گرد و غبار ناشی از حرکت خودرو در جاده از جمله آلایندههای خودروهای برقی و بنزینی محسوب میشوند. از سوی دیگر این عوامل مخرب با ازدیاد وزن خودرو افزایش مییابند و خودروهای برقی که به دلیل استفاده از باتریهای فشرده بهطور میانگین 24 درصد از خودروهای بنزینی سنگینتر هستند، این آلایندهها را بیشتر تولید میکنند.
تاثیر آلایندگی خودروهای برقی بر سلامت انسان
بر اساس یافتهها گازهای خروجی اگزوز خودروهای جدید تنها یک سوم مجموع آلایندهها را تشکیل میدهند. همچنین این گازها از زیان کمتری در مقایسه با ذرات معلق برخوردارند؛ بنابراین آلایندههای ناشی از ترمز و تایرها بیش از گازهای خروجی از اگزوز در سکتهها و بیماریهای قلبی، تنفسی نقش دارند.
در واقع آلایندهها هر یک بهنوعی در چرخه سلامت انسان تاثیر میگذارند اما تا جایی بهطور مستقیم به سلامت انسان مربوط باشد ذرات معلق خطر بیشتری دارند. با این وصف میتوان وزن خودرو را مانع اصلی کاهش آلایندگی خودروهای برقی دانست. این وزن بالا موجب میشود تا خودروهای برقی از تایرهای مخصوصی با ترکیبات سختتر استفاده کنند تا مقاومت غلتشی آنها کاهش یابد؛ اما این تایرها بیشتر از نمونههای دیگر به ذرات معلق تجزیه میشوند.