جریمه شدن درحین رانندگی یکی از چالشهایی هست که ممکن است شما هم درگیر آن باشید و طی مدت 60 روز متوجه دو برابر شدن آن شوید! همین موضوع باعث شده بخواهیم در این مطلب در مورد انواع جریمههای رانندگی صحبت کنیم؛ خواندن این مقاله به هر رانندهای کمک میکند تا با اطلاع کامل و شناخت تفاوت انواع جریمه خودرو و پرداخت به موقع از دو برابر شدن آنها جلوگیری کرد. در ادامه به انواع قبضهای جریمه رانندگی میپردازیم و در مورد هر یک بررسی کوتاهی خواهیم داشت.
انواع قبضهای جریمه رانندگی
اگر راننده هستید احتمالا با اخطار و انواع قبضهای جریمه رانندگی روبرو شدهاید. این مسئله در تمامی کشورها توسط پلیس راهنمایی و رانندگی اجرا شده و ممکن است با توجه به قانون و نوع نرخ جرایم رانندگی متفاوت باشد. با این حال بیشتر تخلفات رانندگی نسبتا جزئی هستند و در صورت اعتراض به جرایم رانندگی در دادگاه راهنمایی و رانندگی رسیدگی خواهند شد. در هر صورت این نوع تخلفات جریمههایی در پی دارد که شخص متخلف موظف به پرداخت آن خواهد بود. در این قسمت به انواع جریمه خودرو میپردازیم تا با شناخت آنها از فرصت پرداخت آنها مطلع شوید و از دو برابر شدن جریمه های رانندگی در امان بمانید.
- جریمه تسلیمی
- جرییمه الصاقی
- جریمه ثبت با دوربین
- جریمه دو برگی
- جریمه خودداری
جریمه تسلیمی
جریمه تسلیمی یکی از انواع جریمههای رانندگی است که در آن دستور ایست توسط پلیس راهنمایی و رانندگی به فرد خاطی تعلق میگیرد. در این نوع از جریمه، پلیس خودروی راننده متخلف را متوقف کرده و بعد از بررسی مدارک خودرو و گواهینامه قبض جریمه که شامل موارد زیر است را تسلیم شما خواهد کرد.
- اطلاعات درج شده در قبض جریمه تسلیمی
- مشخصات اتومبیل (شماره پلاک و رنگ)
- مشخصات متخلف
- اطلاعات گواهینامه
- نوع تخلف
- تاریخ و زمان وقوع تخلف
- محل تخلف
- مشخصات افسر جریمه کننده
در گذشته قبض جریمه تسلیمی به صورت دست نویس بوده؛ اما امروزه قبضهای تسلیمی به صورت الکترونیکی صادر میشود و برای پرداخت آن میتوانید از طریق روشهای مختلفی اقدام کنید.
پرداخت جریمه تسلیمی
جریمه تسلیمی از انواع جریمه خودرو است که اگر در مدت زمان 60 روز نسبت به پرداخت آن اقدام نکنید جریمه دو برابر خواهد شد. دو برابر شدن جریمههای رانندگی شامل تمام جریمه نمیشود اما در این نوع از جریمه صدق کرده و برای اعتراض به آن تنها 60 روز فرصت خواهید داشت.
عموم روشهای پرداخت قبض جریمه تسلیمی به این شرح است:
- پرداخت از طریق عابربانک
- پرداخت از طریق تلفن
- پرداخت از طریق درگاه اینترنتی
- پرداخت از طریق ماشیننو
جریمه الصاقی
اگر از دسته از افرادی هستید که همیشه خودرو را در مکان نامناسب پارک میکنید حتماً جریمه الصاقی شامل حال ماشینتان شده است. جریمه الصاقی یکی دیگر از انواع قبضهای جریمه رانندگی است که معمولا از وجود آن بیخبر خواهید بود. در جریمه الصاقی، راننده در خودرو حضور ندارد و ماشین در جای نامناسبی متوقف شده است و قبض آن که شامل موارد زیر است به خودرو الصاق خواهد شد.
- مشخصات اتومبیل (شماره پلاک و رنگ)
- نوع تخلف
- تاریخ و زمان
- محل تخلف
- مشخصات افسر
جریمه ثبت با دوربین
جریمه با دوربین راهنمایی رانندگی یکی از انواع جریمه خودرو است که سادهترین روش ثبت تخلف محسوب میشود. در این نوع از جریمه هیچ تخلفی از چشم دور نخواهد بود. ثبت خلافی با دوربین در کاهش تخلفات بسیار تاثیرگذار بوده و علاوه بر آن فرهنگ سازی در استفاده از کمربند و سرعت مجاز شد.
تخلفاتی که بوسیله دوربین راهنمایی و رانندگی ثبت میگردند به این شرح است:
- تردد در محدوده طرح ترافیک
- سرعت غیر مجاز
- عبور از عوارض آزادراهی
- عبور از چراغ راهنمایی و رانندگی
- تردد از خطوط تندرو
- سبقت غیر مجاز
- توقف در محل و پارک غیر مجاز
در این روش، تخلف توسط دوربینهای هوشمند که در سطح شهر وجود دارند ثبت شده و جریمه آن از طریق مرکز ثبت تخلفات رانندگی صادر خواهد شد.
دوربینها میتوانند انواع جریمههای رانندگی را ثبت کنند. این دوربینهای هوشمند در خیابانهای درونشهری، برونشهری، چهار راهها و … نصب شدهاند و به وضوح قابل مشاهده هستند.
بهتر است بدانید دو برابر شدن جریمههای رانندگی شامل جریمههای ثبت شده بوسیله دوربین نخواهد بود. در صورتی که نسبت به ثبت خلافی با دوربین معترض هستید و ادله کافی برای ثبت اشتباه جریمه دارید میتوانید با ارائه مدارک نسبت به آن اعتراض کنید. دوربینهای پلیس راهنمایی و رانندگی در انواع مختلفی وجود دارند که به شرح زیر است:
- دوربین دستی
- دوربین اپراتوری
- دوربین خودرویی
- دوربین هوشمند
دوربین دستی
دوربینهای دستی را میتوانید در زمان گذر از یک جاده یا بزرگراه ببینید. این نوع از دوربینهای پلیس راهنمایی و رانندگی دارای کارایی بهتر در زمان سرعت غیر مجاز دارند و در موارد دیگر خلافی، دقت پایینتری نسبت به دیگر دوربینها داشته و در اکثر موارد جریمههایی که برای این دوربین ثبت میشوند از نوع سرعت غیر مجاز هستند.
برای ثبت جرایم و تخلفات رانندگی در جادهها با دوربین دستی باید افسر راهنما و رانندگی،خودروهای در حال تردد را نظاره کند تا تخلف را ثبت نماید.
دوربین اپراتوری
همانطور که از نام این دوربین مشخص است برای نظاره کردن تخلف نیاز به اپراتوری است که در پشت دوربین بنشیند و تخلفات را بررسی کند. این دوربین بیشتر برای کنترل سرعت در سطح آزاد راهها و بزرگراهها استفاده میشود.
دوربین خودرویی
دوربین خودرویی نوعی دوربین هوشمند اما ساده است که در خودروی پلیس نصب میشود و به این وسیله برای کنترل سرعت استفاده میشود.
دوربین هوشمند
دوربینهای هوشمند دقیقتر از سایر دوربینها عمل کرده و برای ثبت تخلف نیازی به اپراتور نخواهد بود. کلیه تخلفات رانندگی از جمله عدم پرداخت عوارض آزاد راهی، ورود به طرح ترافیک، ورود به محدوده کنترل آلودگی و سرعت غیر مجاز توسط این دوربینها ضبط و ثبت خواهند شد. دوربینهای هوشمند در هر شرایطی پلاک خودرو را تشخیص میدهند و بوسیله داشتن هوش مصنوعی دقت بالایی داشته و در زمان ثبت تخلف تصویری از وسیله نقلیه را به ثبت خواهند رساند. تصاویر خروجی در پرونده راهنمایی و رانندگی شما قرار خواهد گرفت و در صورت اعتراض به جرایم رانندگی میتوانید از طریق دفاتر پلیس + 10 اقدام نمایید.
گزارش دوربینهای هوشمند 7 تا 10 روز به سرورهای گیرنده منتقل خواهد شد و شما میتوانید بعد از دو هفته از میزان جریمه خلافی مطلع شوید.
جریمه دو برگی
جریمه دو برگی برای خودروهایی ثبت میشود که رانندهی آن در زمان درخواست ایست و بازرسی پلیس بیاعتنایی کرده و خودرو را به عمد متوقف نکند. این نوع جریمه به هیچ عنوان بخشیده نمیشود. اگر راننده چه به سهو چه به عمد خودرو را متوقف نکند جریمه دو برگی دریافت میکند. منظور از جریمه دو برگی صادر شدن دو قبض جریمه است. قبض اول برای تخلف خودرو و قبض دوم برای عدم توجه به دستور ایست پلیس است.
جریمه خودداری
جریمه خودداری یکی دیگر از انواع قبضهای جریمه رانندگی است که در آن دستور ایست توسط افسر راهنمایی و رانندگی صادر خواهد شد و شخص خاطی موظف به توقف خودرو خواهد شد.
در این نوع جریمه دو حالت وجود دارد:
- مانند حالت تسلیمی خودرو متوقف شده قبض جریمه صادر شده امّا راننده به هر دلیلی از پذیرفتن قبض خودداری میکند.
- راننده متخلف به فرمان ایست پلیس اعتنایی نمیکند و فرار میکند.
خلافی خودرو چه زمانی ثبت میشود؟
اینکه خلافی خودرو چه زمانی ثبت میشود بستگی به نوع جریمه دارد. در انواع دیگر جریمه، به طور معمول زمانی که جریمه میشوید کل اطلاعات خلافی و جریمه خودرو در سیستم راهور ثبت میشود و شما میتوانید در همان لحظه اقدام به پرداخت خلافی خودرو کنید.
برای اطلاع از جریمه رانندگی میتوانید به راحتی وارد سامانه ماشیننو شوید و با سادهترین روش استعلام خلافی خودرو و پرداخت را انجام دهید. علاوه بر استعلام خلافی خودرو امکان پرداخت آن را نیز خواهید داشت.
خلافی خودرو چه زمانی دو برابر میشود؟
خلافی خودرو یکی از مسائلی است که برای همه تجربهی تلخ محسوب میشود. این موضوع زمانی که خلافی دو برابر شود خیلی تلختر و سختتر است. گفتیم که جرائم رانندگی انواع مختلفی دارد که به روشهای مختلفی ثبت میشود. برخی از آنها بعد از مدت زمانی بخشیده شده و بعضی دو برابر شده است. حالا اینکه خلافی خودرو چه زمانی دو برابر میشود؟ بستگی دارد نوع تخلف به چه صورت ثبت شده باشد.
خلافی خودرو زمانی دو برابر میشود که نوع جریمه تسلیمی، الصاقی وخودداری بوده و مبلغ جریمه بعد از گذشت دو ماه پرداخت نشده باشد. در این صورت جریمه ماشین دو برابر خواهد شد.
خلافی خودرو تا چه مبلغ باعث توقیف میشود؟
تا قبل از وجود کرونا مبلغ سقف خلافی خودرو یک میلیون تومان بود. یعنی اگر خلافی ماشین از این مبلغ عبور میکرد خودرو توقیف و اعمال قانون میشد. امّا در حال حاضر براساس اعلام رئیس پلیس راهور ناجا سقف خلافی ماشین به 3 میلیون تومان افزایش پیدا کرده است.
اگر میزان خلافی شما از سقف مجاز 3 میلیون تومان بگذرد پلیس راهور به عنوان شاکی میتواند خودروی شما را توقیف و به پارکینگ انتقال دهد تا اعمال قانون شود.
استعلام انواع جرایم رانندگی چگونه انجام می شود؟
روشهای پرداخت قبض جریمه خودرو متفاوت است که سادهترین روش آن استعلام خلافی خودرو آنلاین است. سالهای گذشته برای پرداخت جریمههای رانندگی باید زمان زیادی را در بانکها میگذراندید و ساعتها در دفاتر پلیس + 10 در صف میایستادید. تصور کنید که حسابی سرتان شلوغ است و مجبور باشید ساعتها در صف بایستید تا نوبتتان شود! این کار برای اکثر افراد ناخوشایند است؛ به خصوص که اصلاً زمان کافی برای اینکه بخواهید به این نوع مراکز مراجعه کنید داشته باشید. خوشبختانه خدمات دولتی، الکترونیکی شدند و میتوانید در هر ساعت از شبانه روز با دریافت سریع خلافی، آن را پرداخت کنید و اجازه ندهید این مبلغ از سقف مجاز بگذرد یا دو برابر شود.
رویهمرفته نحوه پرداخت خلافی خودرو با اینترنت و سایر روشهای جدید در حال حاضر از طریق راههای زیر امکانپذیر است:
- استعلام و پرداخت قبض جریمه از سامانه پلیس راهور 120
- استعلام جریمه با کد USSD
- استعلام خلافی خودرو با سامانه پیامک
- پرداخت خلافی با دستگاههای خودپرداز
- پرداخت جریمه خودرو با شناسه قبض و پرداخت
- پرداخت جریمه خودرو با پلاک
- استعلام و پرداخت جریمه خودرو با پلاک، کد ملی و شماره موبایل
کلام پایانی
شاید تا الان متوجه صدور انواع برگههای جریمه رانندگی نبودید و با خیال راحت به دنبال روزمرهگی خود بودید الان که تفاوت انواع قبض را دانستید و با انواع جریمههای رانندگی آشنا شدید بهتر است در رانندگی خود مقررات را رعایت کنید و در صورت اعتراض به جرایم رانندگی زودتر اقدام فرمایید. پیشنهاد میکنیم مقاله مبلغ انواع جریمههای رانندگی چقدر است؟ را بخوانید تا آشنایی کامل نسبت به لیستی از جرائم احتمالی رانندگی و نرخ آنها داشته باشید.
عالی