گاهی اوقات افرادی که برای پرداخت جرایم رانندگی اقدام میکنند، دچار تعجب میشوند. شگفتی آنها بهخاطر مبلغ بالای قبضهای جریمه صادر شده است. یکی از دلایلی که باعث بروز این چالش میشود، دو برابر شدن جرایم رانندگی است. اگر پرداخت بعضی از قبضهای جریمه را برای مدت طولانی به تعویق بیندازید، در این صورت مبلغ آنها دو برابر خواهد شد. اتفاقی که باعث میشود بهیکباره جمع قبضهای جریمه تا حد زیادی افزایش پیدا کند. در ادامه ابتدا به این سوال پاسخ میدهیم که کدام جریمهها دو برابر میشوند و پس از آن بهترین راه برای جلوگیری از دو برابر شدن جریمههای رانندگی را معرفی خواهیم کرد. حتما تا پایان با ما همراه باشید.
انواع قبض جریمه خودرو
شرایط ثبت جرایم رانندگی برای خودروهای مختلف یکسان نیست. بعضا ممکن است راننده در محل وقوع تخلف حضور نداشته باشد. حتی امکان دارد که راننده به دستور پلیس برای دریافت جریمه بیتوجهی کند. در مواردی هم جریمه بهصورت مکانیزه توسط دوربینهای ثبت تخلف صورت میگیرد. انواع قبض جریمه خودرو را رویهمرفته میتوان در 5 گروه اصلی دستهبندی کرد که عبارتاند از:
- جریمه تسلیمی
- جریمه الصاقی
- جریمه خودداری
- جریمه دو برگی
- جریمه دوربینی
مهمترین نکتهای که باید توجه داشته باشید آن است که دستهبندی انواع جرایم رانندگی، هیچ ارتباطی به نوع تخلف ندارد. بلکه شرایط صدور قبض است که در نوع جریمه تاثیر میگذارد. بههمین دلیل ممکن است جریمه نبستن کمربند ایمنی برای یک راننده در قالب هر یک از 5 دسته فوق صادر شود.
چه زمانی جریمهها دو برابر میشود؟
در بین 5 دسته جرایم رانندگی، 3 گروه هستند که احتمال دوبل شدن آنها وجود دارد که عبارتاند از:
جریمه تسلیمی
منظور از جریمه تسلیمی، قبضهایی است که طی آنها افسر پلیس به راننده ایست میدهد و راننده بهدرخواست پلیس توجه کرده و توقف میکند. سپس قبض جریمه از سوی پلیس صادر شده و در اختیار راننده قرار میگیرد. در این قبضها، اطلاعاتی مانند مشخصات راننده و گواهینامه او، وسیله نقلیه، محل، زمان و نوع تخلف به همراه مشخصات افسر صادر کننده قبض درج میشود.
جریمه الصاقی
دو برابر شدن جرایم رانندگی برای قبضهای الصاقی نیز اتفاق میافتد. منظور از قبضهای الصاقی، جریمههایی هستند که بهدلیل عدم حضور راننده در محل، قبض صادر شده در زیر برف پاککن خودرو قرار میگیرد. معمولا جریمههایی مانند توقف در محل پارک ممنوع در این دسته قرار میگیرند.
جریمه خودداری
اگر راننده به دستور ایست پلیس توجه کند؛ اما بههر دلیل بهنشانه اعتراض از پذیرش قبض جریمه صادر شده سرباز بزند، جریمه در دسته خودداری قرار میگیرد. دو برابر شدن جریمههای رانندگی خودداری نیز چالش دیگری است که در صورت پرداخت نکردن بهموقع با آن مواجه خواهید شد.
مهلت پرداخت جریمه رانندگی چقدر است؟
تا اینجا با علت دو برابر شدن جرایم رانندگی آشنا شدیم. موضوع مهم بعدی که باید توجه داشته باشید، آن است که برای قبضها تسلیمی، الصاقی و خودداری، مطابق قانون مهلت پرداخت 60 روزه در نظر گرفته میشود. دقت داشته باشید که این مهلت از زمان ثبت جریمه رانندگی در سیستم پلیس راهور و ارسال پیامک آن بهصاحب خودرو محاسبه میشود.
مهلت پرداخت جریمه رانندگی این قبضها تمدید نمیشود. بلافاصله بعد از پایان 60 روز بهصورت خودکار جریمهها دو برابر میشوند. البته باید اشاره کنیم که تنها یکبار این جرایم دوبل شده و پس از آن ثابت باقی میمانند.
آیا احتمال بخشش دو برابر شدن جریمه رانندگی وجود دارد؟
پلیس راهنمایی و رانندگی گاهی اوقات بهمناسبتها مختلف برنامههایی برای تخفیف یا بخشش دو برابر شدن جریمههای رانندگی اجرا میکند. این طرحها معمولا از سوی اخبار رسمی بهاطلاع عموم میرسند و در قالب آنها بهرانندگان فرصت داده میشود تا در ازای تسویه کامل جریمههای خود، دیگر مبلغ اضافه شده را نپردازند. اما پیشنهاد میکنیم که خیلی روی این طرحها حساب نکنید؛ چرا که مشخص نیست چه زمانی چنین طرحهایی از سوی پلیس برگزار میشوند.
چطور به جریمه رانندگی اعتراض کنیم؟
اگر به هر دلیل نسبت به قبض جریمه صادر شده اعتراض دارید، باید به یکی از دفاتر پلیس +10 یا اجرائیات پلیس راهنمایی و رانندگی در محل زندگی خود مراجعه کنید. دقت داشته باشید که تنها 60 روز پس از صدور قبض جریمه، برای ثبت اعتراض خود فرصت دارید. هنگام مراجعه حضوری هم حتما کارت شناسایی و سند خودرو را همراه داشته باشید. معمولا یک فرم در اختیار شما قرار میگیرد که باید تکمیل کنید. پس از آن درخواست شما پیگیری شده و نتیجه به اطلاعتان میرسد. نتیجه نهایی اعلام شده قطعی است و باید به آن تمکین کنید.
بهترین راه برای جلوگیری از دو برابر شدن جرایم رانندگی چیست؟
اگر مایلید که جلوی دو برابر شدن جرایم رانندگی خود را بگیرید، تنها راه پیش روی شما پرداخت بهموقع قبضهای جریمه است. برای استعلام خلافی خودرو با استفاده از شماره پلاک، کد ملی و شماره موبایل صاحب ماشین میتوانید از طریق این لینک اقدام کنید. نکته مهم آن است که پس از استعلام، قبضهای جریمه صادر شده به تفکیک در اختیار شما قرار میگیرند. بهاین ترتیب میتوانید قبضهایی که احتمال دو برابر شدن آنها وجود دارد را انتخاب و نسبت به پرداخت آنها اقدام کنید. تسویه حساب نیز پس از پرداخت بهصورت لحظهای صورت میگیرد. صفر تا صد این فرآیند کمتر از 1 دقیقه از شما زمان میبرد.
کلام پایانی
در این مطلب به بررسی موضوع مهم دو برابر شدن جرایم رانندگی پرداختیم. پیشنهاد میکنیم که حتما نسبت به دو برابر شدن جریمههای رانندگی حساس باشید؛ چرا که با گذشت زمان نه امکان اعتراض برای شما باقی میماند و نه راهی برای پرداخت نکردن جریمهها خواهید داشت. فراموش نکنید که جریمهها دو برگی و دوربینی، دوبل نمیشوند و نیازی به عجله کردن برای پرداخت آنها نخواهید داشت.
سوالات متداول
- مهلت پرداخت جریمه رانندگی چند روز است؟
برای جریمههای با احتمال دو برابر شدن، 60 روز مهلت پرداخت در نظر گرفته میشود.
- کدام جریمهها دو برابر نمیشود؟
جریمههای دو برگی و دوربینی دو برابر نمیشوند.
- روشهای پرداخت جریمه خودرو کدامند؟
بهترین روش پرداخت جریمه خودرو، استعلام از طریق سامانه خلافی ماشین نو است.
- جریمه الصاقی دو برابر میشه؟
بله؛ جریمههای الصاقی که از سوی پلیس در غیاب شما صادر میشوند، بعد از گذشت 60 روز دو برابر خواهند شد.