تعویض سر دنده ام وی ام 315 برخلاف تعویض دنده آن که کاری بسیار تخصصی در حیطه تعمیرات خودرو است، نیاز به مهارت خاصی ندارد. با کمی دقت و حوصله میتوان آن را به راحتی تعویض کرد. سر دنده یکی از قطعات داخلی خودرو با عمر طولانی است که اگر به درستی از آن استفاده شود تا سالها نیاز به تعویض ندارد. در ادامه به آموزش گام به گام تعویض سر دنده ام وی ام 315 و نکات مهم مرتبط با آن خواهیم پرداخت.
انواع سر دنده
پیش از آنکه به آموزش تعویض سر دنده بپردازیم باید بدانید چند نوع سر دنده وجود دارد؛ زیرا روش تعویض سر دندهها براساس نوع آنها میتواند متفاوت باشد. سر دندهها به دو دسته کلی سر دندههای پیچی و سر دندههای پرسی تقسیم میشوند که سر دنده خودروی ام وی ام 315 از نوع دوم است.
چه زمانی سر دنده ام وی ام 315 نیاز به تعویض دارد؟
اگر سر دنده دچار لقی، فرسودگی بیش از حد و شکستگی شود یا به مرور زمان به دلیل استفاده مداوم و داشتن جنس نامرغوب بوی نامطبوعی بدهد و همچنین اگر هنگام تعویض دنده، راننده را با مشکل روبهرو سازد، شما باید آن را تعویض کنید.
مراحل تعویض سر دنده ام وی ام 315
سر دنده خودروی ام وی ام 315 از نوع پرسی بوده و به یک گردگیر متصل است، هنگامی که قصد تعویض سر دنده را دارید به دلیل اتصال سر دنده به گردگیر، باید هر دو آنها را باز کرده و تعویض کنید. سر دندههای 315 به همراه گردگیرشان معمولا به دو صورت به جایگاه مربوطه متصل میشوند که در هنگام تعویض مهم است متوجه نوع اتصال آنها بشوید.
در حالت استاندارد، سر دنده ام وی ام 315 به یک گردگیر متصل است که انتهای گردگیر نیز درون یک قاب دو بخشی قرار میگیرد و پایههای آن قاب به صورت عمودی به محل مربوطه نصب میشود.
اما نوع دوم سر دنده در بخش قرارگیری پایهها متفاوت است و پایهها از کنار قاب و افقی به محل موردنظر متصل میشوند. از این رو تنها تفاوت تعویض سر دنده در این دو نوع، همان تفاوت جدا کردن و متصل کردن قاب گردگیر به جایگاه آن در خودرو است.
سر دنده با قاب دارای پایه عمودی
برای تعویض سر دنده با قاب دارای پایه عمودی مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
- گردگیر در قسمت انتهای خودش از طریق یک قاب به بدنه خودرو متصل شده است. شما از یک وسیله باریک و محکم مثل پیچگوشتی دو سو یا ابزاری باریکتر باید استفاده کنید و آن را زیر لبه قاب انداخته به سمت بالا فشار دهید.
- هنگامی که قاب از جای خود درآمد پیش از آنکه گردگیر را به سمت بالا بکشید، سر دنده را چند بار به مقدار کم به سمت چپ و راست بپیچید تا از روی دسته دندهای که به آن متصل است، آزاد شود.
- بعد از آنکه سر دنده آزاد شد، آن را به سمت بالا کشیده و به همراه گردگیر از روی دسته دنده بردارید.
- در این مرحله شما باید قسمت انتهای گردگیر را که توسط خارهای قاب به آن متصل شده است، آزاد کنید. دقت کنید قابی که گردگیر به آن متصل شده است دو فریم جدا از هم دارد که یکی درون دیگری قرار میگیرد. یکی از آنها، فریم بزرگتر با تعدادی خار جهت اتصال گردگیر است و دیگری فریم کوچکتر که درون فریم بزرگتر قرار میگیرد و باعث محکمتر شدن اتصال گردگیر به قاب میشود. شما باید ابتدا فریم کوچکتر قاب را که بر روی خارهای فریم بزرگترِ قاب که متصل به گردگیر شدهاند، آزاد کنید. سپس بخش انتهای گردگیر را از خارها بیرون آورده و از فریم بزرگتر قاب که به آن متصل است جدا سازید.
- پس از تمیز کردن قاب، انتهای گردگیر جدید را بر روی خارهای فریم بزرگتر قاب قرار داده و سپس فریم کوچکتر را به خارها وصل کنید و کمی به سمت داخل فشار دهید تا به خوبی محکم شود.
- برای اتصال سر دنده به دسته دنده، بعد از گذاشتن سر دنده روی آن، کمی آن را به چپ و راست بچرخانید تا سرجای خود قرار گیرد و سپس با وارد کردن فشار از بالا، سر دنده را روی دسته ثابت کنید.
- در مرحله آخر، قاب را بر سر جای خود و بر روی محل تعیین شده گذاشته و با وارد کردن فشار از بالا آن را نصب کنید.
سر دنده با قاب دارای پایه افقی
تنها تفاوت در تعویض سر دنده با قاب پایه افقی با تعویض سر دنده با قاب پایه عمودی این است که شما در ابتدای جداسازی گردگیر و در انتهای کار و موقع نصب باید متفاوت عمل کنید. موارد بعدی دقیقا به همان ترتیبی انجام میشوند که در بالا ذکر شدهاند.
برای تعویض سر دندهای که از طریق پایه افقی و از کنار به بدنه خودرو متصل شده است، ابتدا باید قسمت پایهدار را گرفته کمی به سمت مخالف محل اتصال فشار دهید و سپس به سمت بالا بکشید. اگر از همان ابتدا به سمت بالا بکشید امکان شکستن پایههای متصل شده قاب وجود دارد. مابقی موارد را به ترتیبی که در بالا ذکر شد انجام دهید.
در نهایت پس از تعویض سر دنده و گردگیر، برای نصب مجدد آن، ابتدا قسمت پایهها را کمی به جهت مخالف محل نصب فشار دهید، زمانی که از لبه رد شدند، پایهها را به داخل جایگاهشان بفشارید.
خرید سر دنده و مواردی که باید به آن توجه کنید
در هنگام خرید سر دنده، علاوهبر توجه به تناسب سر دنده با مدل خودرو، باید اندازه سر دنده را متناسب با فضای داخل خودرو و اندازه دست خود انتخاب کنید. همچنین شکل و جنس سر دنده را به گونهای انتخاب نمایید که در طول زمان باعث آزار نشود. زیرا سر دندههای فانتزی و غیراستاندارد میتوانند به مرور باعث آسیبهای جدی به مچ دست شما شوند.
نکات مهم پیش از تعویض سر دنده
برای تعویض سر دنده از هر نوعی که باشد، نیاز دارید اتومبیل خود را خاموش کنید. دقت نمایید علاوهبر خاموش بودن خودرو، امکان حرکت آن نیز وجود نداشته باشد و همچنین دنده باید روی حالت خلاص قرار بگیرد. خودرویی که بر روی شیب قرار گرفته است گزینه مناسبی برای تعویض سر دنده نیست.
تعویض سر دنده کاری آسان و بی نیاز از تخصص
شما برای تعویض سر دنده ام وی ام 315 نیاز به هیچ ابزار یا مهارت خاصی ندارید. تنها کافی است کمی با صبر و حوصله مراحل ذکر شده در بالا را به ترتیب انجام دهید تا آسیبی به پایهها و خارهای قاب گردگیر وارد نشود.
همچنین سر دندهای که انتخاب میکنید بهتر است از نوع استاندارد باشد و از انتخاب سر دندههای فانتزی یا مواردی از این دست خودداری کنید، زیرا این سر دندهها علاوهبر اینکه به مرور به مچ دست شما آسیب میزنند، رانندگی شما را هم میتوانند با اشکال روبهرو سازند.