خودروی پرنده یک موضوع محبوب در داستانهای علمی تخیلی میباشد که هم اینک به واقعیت جهانی تبدیل میشود. بیش از یک قرن از ساخت اولین اتومبیل میگذرد و از آن زمان تاکنون ایده ساخت یک خودروی پرنده چه در میان مهندسان و چه در رویای کودکانه ما همواره وجود داشته است. بازار طراحی و ارائه خودروهای پرنده آنچنان داغ است که ایرباس سازنده مطرح هواپیماهای مسافربری نیز با تجربیات فراوان خود پا به این عرصه گذاشته است. پاپ آپ Pop.Up نام خودروی پرنده ای است که ایرباس به همراهی شرکت ایتال دیزاین از آن رو نمایی کرده است. همچنین با رونمایی از ایرومبیل ظاهرا این آرزو به تحقق میپیوند و به تولید انبوه نزدیکتر میشود. با مجله اینترنتی ماشین نو همراه باشید تا با دو مدل از خودروهای پرنده آشنا شوید.
خودروی پرنده
رویای پرواز با خودرو چیز تازهای نیست. سالهاست که حتی کودکان نیز این خیال را در سر میپرورانند. حال ظاهراً این خیال و رویا رنگ واقعیت به خود گرفته است. نخستین بار یک شرکت اسلواکیایی ایده ساخت یک خودروی پرنده را در سال 1990 مطرح کرد. حدود 27 سال پس از آن در سال جاری این شرکت از طرحی مفهومی با نام ایرومبیل پرده برداشت و اکنون ایرباس نیز با خودروی پاپ آپ قرار است رونق بیشتری به این بخش از صنعت خودروسازی دهد.
با پیشرفت تکنولوژی در صنعت خودروسازی وجود خودروی پرنده بر فراز آسمانها مسئله جالبی به نظر میرسد. خودرویی که میتواند هم به عنوان خودروی شخصی هم به عنوان هواپیما عمل کند. در ساخت این خودروها از فناوریهای پرواز ساخته شده است. برای برخاستن و فرود خودروی پرنده نیاز به باندهای مخصوص میباشد که در حال حاضر به صورت انگشت شماری از این خودروها در جهان وجود دارد.
به عقیده ماتیوس تامسون مدیر بخش خودرو پرنده ایرباس ساخت تجاری این خودروی پرنده شاید تا ده سال دیگر ممکن نباشد. ساخت خودروهای پرنده به پیشرفتهایی در زمینه هوش مصنوعی، سیستمهای هدایت پرواز، سیستمهای ناوبری و تکنولوژی پرواز امن وابسته است. افزون بر تمام اینها قیمت تمامشده خودرو باید معقول و منطقی باشد.
برای یک شرکت سازنده هواپیما چیزی بیشتر از امنیت در پرواز اهمیت ندارد. به گفته ماتیوس تامسون ایرباس تا زمانی که از ایمنی این خودرو مطمئن نشود دست به تولید انبوه آن نمیزند.
ایرومبیل تحقق رویای یکصد ساله خودروی پرنده
ایرومبیل نام یک خودرو پرنده است که توسط یک شرکت اسلواکی طراحی و ساخته شده و هماکنون در حال پیشفروش است. ایرومبیل (AeroMobil) مانند افسانههایی میباشد که در آن میتوانید اوج طراحی و مهندسی که ترکیبی از خودرو و هوافضا میباشد را با لوکس ترین حالت ممکن و ظاهر بی عیب و نقص جایگزین جت شخصی میشود. خرید ایرومبیل نیاز به ثروت بالایی میباشد و صرف این مقدار هزینه برای خودرویی که در کمتر از سه دقیقه به هواپیما و از رانندگی به پرواز تبدیل میشود میارزد.
با این وصف به زودی خودروهایی که در جاده و خیابان بال درمیآورند و پرواز میکنند را خواهید دید. برد پروازی این خودرو 750 کیلومتر است و پس از فرود میتواند بالهای خود را جمع کند و در خیابان تردد نماید.
پیشینه خودروی پرنده
این شرکت در ارائه ایدههای مربوط خودروهای پرنده سابقه زیادی دارد. مهندسان این کمپانی نخستین بار در سال 1990 ایده چنین خودرویی را مطرح کردند و 25 سال بعد یعنی در سال 2015 اولین طرح خود به نام ایرومبیل را رونمایی کردند. این خودرو را میتوان مدل اولیه محصول فعلی دانست که در آن زمان توانست با موفقیت تستهای مربوط حرکت و پرواز را پشت سر بگذارد.
دو پیشرانه برای یک خودروی پرنده
ایرومبیل برای پرواز به یک موتور چهار سیلندر دو لیتری مجهز است. پیشرانه مذکور در قسمت عقب این خودروی پرنده قرار دارد و با استفاده از توربو شارژ قدرتی معادل 300 اسب بخار تولید میکند. این موتور در هنگام پرواز ملخی را در پشت خودرو به حرکت در میآورد . در زمان پرواز این ملخ به همراه بالها بهطور همزمان باز میشوند و در هنگام تردد در خیابان بهطور خودکار جمع خواهند شد.
پس از فرود یک موتور الکتریکی 110 اسب بخاری که در قسمت جلوی ایرومبیل قرار گرفته وظیفه حرکت این خودرو در جاده را بر عهده دارد. باتریهای این موتور الکتریکی توسط موتور بنزینی شارژ میشوند. افزون بر این بر روی بالهای خودرو نیز صفحات خورشیدی قرار گرفته است تا باتری خودرو را برای حرکت بر روی زمین شارژ کند. بر اساس اعلام سازندگان ایرومبیل، این خودروی پرنده بر روی زمین 160 کیلومتر بر ساعت و در زمان پرواز 360 کیلومتر بر ساعت سرعت دارد.
امکانات پروازی ایرومبیل
اتاقک این خودروی پرنده از کابین یک هواپیمای واقعی چیزی کم ندارد. این خودرو دو نفره تنها در 3 دقیقه آماده پرواز میشود و قادر به حمل 240 کیلوگرم بار است. طراحی یکتکه شاسی موجب افزایش امنیت ایرومبیل شده است. علاوه بر این سازندگان برای ایمنی بیشتر دو چتر نجات نیز برای مواقع ضروری در نظر گرفتهاند.
مشخصات فنی ایرومبیل
- اندازه:
- ابعاد خودرو طول 6100 میلی متر، عرض: 2200 میلی متر
- ابعاد هوافضا طول: 6100 میلی متر ، طول بالها: 8800 میلی متر
- حجم قدرت:
- پیشرانه: هیبریدی با موتور احتراق داخلی توربو شارژ
- حداکثر قدرت: 300 اسب بخار
- گیربکس: تطبیقی
- محدوده عملیاتی:
- برد رانندگی: 1000 کیلومتر در 600 مایل
- برد پرواز: 740 کیلومتر در 460 مایل
- حداکثر سرعت:
- حداکثر سرعت در حالت رانندگی: 160 کیلومتر در ساعت
- در حالت پرواز: سرعت کروز: 260 کیلومتر در ساعت
- سرعت صعود: 6.1 متر بر ثانیه
- ایمنی:
- سیستم چتر نجات برای کل وسیله نقلیه
- استفاده از فیبر کربن در ساختار بدنه
- ویژگیها:
- تغییر حالت کامل رانندگی و پرواز در کمتر از 3 دقیقه
- سطوح کنترل پرواز تطبیقی
- سیستم تعلیق مناسب برای برخاستن و فرود بهینه
- کنترلهای پیشرفته در دو حالت رانندگی و پرواز
- کسب گواهینامه هوافضا CS23
قیمت ایرومبیل
این خودرو در فاز اول به تعداد 500 دستگاه پیشفروش میشود. قیمت نهایی این خودروی پرنده بین 1.3 تا 1.6 میلیون دلار عنوان شده است. البته رانندگان برای کار با این خودرو علاوه بر گواهینامه رانندگی باید گواهینامه پرواز را نیز اخذ نمایند. این خودرو در سال 2018 وارد بازار میشود و ظاهرا اولین خودروی پرنده تجاری به حساب میآید.
ایرباس با پاپ آپ به دنیای خودروهای پرنده پا میگذارد
ایرباس از شرکتهای هوافضایی میباشد که همیشه محصولات خود را با جدیدترین فناوریها به پیشرفت تکنولوژی دامن زده و هر آنچه در حد تصورات شما است را به واقعیت تبدیل میکند.
پاپ آپ در طول هشتاد و هفتمین نمایشگاه بین المللی خودرو ژنو به نمایش گذاشته شد. پاپ یک سیستم قدرتمند است که برای حمل و نقل چند وجهی برای زمین و هوافضا به طور کامل استفاده میشود.
قابلیتهای خودروی پرنده پاپ آپ
پاپ آپ از سه بخش شاسی، کابین و یک سیستم پرواز تشکیل میشود. این خودرو در مقایسه با ایرومبیل قابلیتهای چشمگیری دارد. امکان پرواز عمودی نخستین شاخصهای است که پاپ آپ را از حرکت در باند یا جاده پهن برای پرواز بینیاز میکند. همچنین این خودرو علاوه بر حرکت در جاده و پرواز در آسمان میتواند در سیستم حملونقل ریلی نیز قرار گیرد. با این حساب در دهههای آینده شاهد خودروهایی همهکاره خواهیم بود.
مقایسه پاپ آپ و ایرومبیل
پاپ آپ دارای دو ماژول زمینی و هوایی جداگانه است که در هنگام پرواز از یکدیگر جدا میشوند. خودروی پرنده ایرباس با اتصال به ماژول زمینی خود قادر است با هر بار شارژ 100 کیلومتر را طی کند. شاید این موارد یکی از مشکلات این خودرو باشد چراکه ایرومبیل از یک شاسی یکپارچه برخوردار است که در هنگام پرواز از هم جدا نمیشود. همچنین ایرومبیل از دو موتور مجزا برای حرکت در جاده و پرواز برخوردار است که برد پروازی 750 کیلومتر را برای آن فراهم کرده است.
درهرحال ایرباس برای رقابت در دنیای خودروهای پرنده راه سخت و طاقتفرسایی در پیش دارد. طراحان این شرکت باید با کمپانیهایی رقابت کنند که نزدیک به سه دهه برای ساخت خودروهای پرنده تلاش کردهاند اما مشخص است که حملونقل شهری در آینده بسیار متحول خواهد شد و استفاده از خودروهای پرنده و خودران همهگیر میشود.