فراری بیتردید یکی بزرگترین خودروسازان جهان است؛ خودروسازی در کنار بزرگانی چون بنز و بی ام و که اگرچه به نسبت عمر کمتری دارد اما افتخارات بزرگی را با خود به یدک میکشد. این خودروساز سالهاست به اسب سرکش معروف است و خودروهای سوپراسپرت و پرسرعت آن حسابی پر سر و صدا بوده است.
اگر قرار باشد خودروها را با آثار هنری قیاس کنیم بهطور حتم فراری یک شاهکار هنری محسوب میشود. شاهکاری که زمان زیادی برای طراحی و ساخت آن صرف میشود. این موضوع حتی در خط تولید این کمپانی نیز مشهود است چراکه اندک خط تولیدی را میتوان اینگونه آرام و با طمأنینه مشاهده کرد. ظاهراً فراری هیچگاه برای تولید خودرو عجله ندارد و سالیانه بیش از 7 تا 8 هزار دستگاه به بازار عرضه نمیکند اما همین تعداد نیز کافی است تا بازار خودرو را برای شرکت بزرگی چون فورد پرتلاطم کند.
فراری اینگونه متولد شد
70 سال از عمر فراری میگذرد. برندی بهجا ماده از «انزو فراری» که علاوه بر مهندسی در رانندگی مسابقات سرعت نیز مهارت داشت. او در سال 1947 توانست برند فراری را برای خود ثبت کند. نخستین خودروی سواری با نام Sport 125 در همین سال به بازار عرضه شد. خودرویی که از طراحی زیبا و قدرت بالایی برخوردار بود و در آن سالها توجه زیادی را به خود جلب کرد.
اولین خودروی توریسموی فراری در سال 1949 با نام تجاری Inter 166 تولید شد و فروش قابلتوجهی هم داشت. نتیجه آنکه تولید خودروهای دو سرنشین توریسمو همچنان ادامه دارد و به یکی از دستههای پرطرفدار این برند تبدیل شده است.
در سال 1961 هنگامیکه فراری با شرکتهای قدرتمندی نظیر جگوار (Jaguar) رقابت میکرد با مشکلات مالی بسیاری مواجه شد. درنتیجه مالکان این شرکت ناچار شدند بخشی از سهام خود را به شرکت فیات (Fiat) واگذار کنند. این شراکت موجب شد تا فراری بتواند با قدرت به کار خود ادامه دهد.
طی سالهای 1963 تا 1967 تولید خودروهای سری Shelby و Mustang در شرکت آمریکایی فورد موجب از دست رفتن بخشی از بازار فروش فراری شد. بهواقع فورد همواره یک رقیب جدی برای فراری بوده است هرچند که در وسعت کار فورد بسیار گستردهتر عمل میکند. فراری برای خروج از بحران حاصلشده توسط فورد دست به طراحی و ساخت خودروهای بینظیری چون Dino، GT و GTO گرفت.
رقابت این دو خودروساز هیچگاه تمامی ندارد. GT40 نام خودرویی بود که فورد بهعنوان برگ برنده در مقابل فراری رو کرد. خودرویی که تقریبا تمامی جوایز را از آن خود کرد.
312P نام خودرویی بود که فراری با آن به عناوین زیادی دست یافت. خودرویی که با افتخارات و جوایز متعدد در سال های 1972 و 1973 به یکی از ماندگارترین محصولات این شرکت بدل شد.
ورود فراری به مسابقات فرمول یک نیز با جوایز متعدد همراه بود. مایکل شوماخر راننده مطرح آلمانی فرمول یک در سالهای 1997 و 1999 برای این کمپانی افتخارات فوقالعادهای کسب کرد. افتخاراتی که تا سال 2004 نیز ادامه داشت و پس از افت شدید شوماخر در رانندگی با خداحافظی او از رقابتهای فرمول یک همراه شد.
در حال حاضر سهام این خودروسازی میان چندین شرکت بزرگ تقسیم شده است. درحالیکه خانواده انزو (پسرخوانده او) تنها 10 درصد سهام شرکت را در دست دارند کمپانی فیات با 56 درصد بزرگترین سهامدار این کارخانه محسوب میشود. مدیوبانکا (بانک ایتالیایی) با 15 درصد، کومرزبانک (بانک آلمانی) با 10 درصد و برادران لهمن (شرکت سهام آمریکایی) با 7 درصد دیگر سهامداران فراری محسوب میشوند.