زنون در ایران با نور خیرهکننده خود مشهور شد و تنها دلیل ممنوع شدن لامپ زنون در ایران نیز همین نور عجیب و غریب آن بود. لامپهای زنون در ایران اگرچه هیچگاه مقصران اصلی تصادفات رانندگی معرفی نشدند اما پس از سالها بالاخره با دستور پلیس راهنمایی و رانندگی استفاده از آنها ممنوع شد. در ادامه به دلایل ممنوع شدن لامپ زنون و مزایا و معایب آن میپردازیم و پیشنهاد می کنیم از مزایا و معایب انواع چراغ های جلوی خودرو مطلع شوید تا انتخاب داشته باشید.
نور زیاد و خیرهکننده مهمترین دلیل ممنوع شدن لامپ زنون بود. افزون بر این استفاده از سرب و جیوه در ساخت این لامپها نیز مزید بر علت شد چراکه با شکسته شدن این لامپها در اثر سوانح رانندگی بهراحتی مواد سمی وارد هوا میشد و خطرات زیست محیطی بسیاری با خود به همراه داشت.
وضعیت هنگامی بدتر شد که در بازار آشفته ایران عدهای سودجو بدون در نظر گرفتن خطرات جانی احتمالی اقدام به وارد کردن لامپهای تقلبی زنون به کشور کردند. در واقع این لامپها همان نمونههای قدیمی هالوژنی بودند که به لطف پودرهای جاذب و پرتوافکن دارای نور سفید و آبی میشدند اما از عدسیهای مخصوص و فیلترهای مناسب بیبهره بودند. به گفته روابط عمومی پلیس راهنمایی و رانندگی لامپهای زنون موجب کوری موقت یک تا چهار ثانیهای رانندگان مقابل بهخصوص در جادههای برون شهری میشدند و در نتیجه گاهی رانندگان بدون خوابآلودگی یا نقص فنی خودرو تنها به دلیل شوک ناشی از نابینایی به از مسیر مستقیم منحرف میشدند و سوانح وحشتناکی میآفریدند.
افزون بر این لامپ زنون از ولتاژ بالایی هم برخوردار بودند که در نتیجه شکستن حباب آن امکان ایجاد شوک شدید برای سرنشینان و حتی افرادی که در اطراف خودرو حاضر میشدند نیز وجود داشت. لامپ زنون استاندارد تنها در چند کشور اروپایی تولید میشوند. این لامپها به عدسی و فیلترهای مخصوص مجهز هستند و از همه مهمتر تنها برای نور پایین مورد استفاده قرار میگیرند اما متأسفانه در ایران بسیاری از رانندگان هم در نور پایین و هم در نور بالا از این چراغها استفاده میکنند. در نتیجه ممنوع شدن لامپ زنون چندان دور از انتظار نبود.
مزایای استفاده از لامپ زنون
عیب می جمله چو گفتی هنرش نیز بگو!!! لامپ زنون تنها مجموعهای از ایرادات و اشکالات مختلف نیست بلکه این مزایای جالبتوجهی نیز به همراه دارد. از جمله مزایای این لامپها افزایش درخشندگی است. در حالی که لامپهای هالوژن نور عادی 1000 لومینس دارند، لامپهای زنون با شوتینگ نور 3600 تا 4900 لومینس میتوانند دید وسیعی در تاریکی برای شما فراهم کنند.
کممصرف بودن دیگر شاخصه لامپ زنون است. این لامپها تنها به 3 وات الکتریسیته نیاز داند در نتیجه موجب صرفهجویی 40 درصدی در مصرف باتری و افزایش طول عمر دینام و باتری خودرو میشود. همچنین با طول عمر بالای 3000 ساعتی تا مدتها نیاز به تعویض ندارند.
درمجموع میتوان گفت آنچه موجب ممنوع شدن لامپ زنون شد کیفیت نامناسب اجناس داخلی بود نه عملکرد واقعی لامپهای زنون استاندارد. چراکه در بسیاری از کشورهای دنیا نظیر ایالات متحده آمریکا کنترل دقیقی بر نور چراغهای غیراستاندارد میشود و تمام مراکز معاینه فنی خودرو در این کشورها با هدف حفظ جان سرنشینان وسایل نقلیه کنترل چراغهای زنون را در دستور کار خود قرار دادهاند.
اقا لینک مطلبو من پیدا نکردم.میشه
راهنماییم کنید؟