اگر علاقهمند به خودروهای قدیمی باشید احتمالاً برای دیدن آنها راهی موزه خودروهای کلاسیک خواهید شد اما جالب است بدانید که بزرگترین موزه خودروهای کلاسیک نه در ساختمانهای مسقف بلکه در خیابانهای کوبا در حال جابجایی است. شاید در نگاه اول دلیل این موضوع را علاقه مردم کوبا به خودروهای کلاسیک بدانید اما برای پی بردن به واقعیت تا پایان همراه ما باشید.
رهبر مرحوم کوبا فیدل کاسترو پس از به قدرت رسیدن در سال 1959 طی فرمانی همگانی ورود کلیه محصولات خارجی به کشورش را ممنوع کرد. ممنوعیتی که موجب شد تا شهروندان کوبا تا سال 2011 از خرید خودروهای جدید خارجی محروم شوند.
در سال 2011 با وخامت بیشتر اوضاع دولت طی شرایطی سخت گیرانه ورود خودروهای خارجی با کسب مجوز از دولت را آزاد کرد. قانونی که نهتنها به بهبود شرایط کمک نکرد بلکه موجب افزایش فساد، رشوه و رانتخواری شد. سرانجام در سال 2014 روزنامه رسمی حزب کمونیست کوبا اعلام کرد که هیئت دولت قصد دارد تا پایان سال میلادی سازوکار خرید و فروش خودرو در این کشور را تغییر دهد تا از این پس شهروندان برای خرید خودرو نیازی به مجوز دولتی نداشته باشند.
با این حال این قانون نیز موجب تغییر شکل بزرگترین موزه خودروهای کلاسیک جهان نشد چراکه مردم کوبا خود نمیتوانستند بهطور مستقیم خودرو وارد کنند بلکه باید از نمایشگاههای دولتی با قیمتی بالاتر از بازار جهانی محصولات خود را خریداری میکردند. در نتیجه هاوانا پایتخت این کشور از سال 1959 تاکنون مملو از خودروهای قدیمی و جاذبهای گردشگری برای علاقهمندان به خودروهای کلاسیک شده است. در واقع خیابانهای کوبا پتانسیل بالایی برای ضبط فیلمهای سینمایی قدیمی دارد.
بنا بر آمار منتشرشده بیش از 50 هزار خودروی آمریکایی متعلق بهپیش از دهه 60 میلادی در کوبا وجود دارد که همچنان در خیابانها در حال تردد هستند. تعدادی که به نظر میرسد حتی در ایالات متحده آمریکا نیز یافت نشود. در این بین خودروهای تولیدی شوروی سابق نیز به چشم میخورد که پس از سالها همگی دچار نقصهای جدی هستند و موتورهای آنها با نمونههای جدیدتر تعویض میشود تا همچنان سرپا بمانند. از سوی دیگر دانش و هنر مکانیکهای کوبایی در بازسازی خودروهای قدیمی ستودنی است. آنها توانستهاند با خلاقیت خود و استفاده از قطعات خودروهای اسقاطی نزدیک به نیم قرن خیابانهای این موزه خودروهای کلاسیک را زنده نگه دارند.
چقدر آشناست قصه شون