دی لایت، ال ای دی روز یا روشنایی در روز؛ اگر علاقهمند به دنیای خودرو باشید احتمالاً تا کنون این نامها را شنیدهاید. حتی در بسیاری از خودروهای جدید دی لایت بهعنوان یکی از ویژگیهای خودرو عنوان میشود. اما دلیل نصب و تأکید بر چراغ دی لایت چیست؟ آیا صرفاً جنبه زیبایی دارد یا برای آن کارایی بیشتری در نظر گرفته شده است؟ برای اینکه به جواب این سوالات برسید با فروشگاه اینترنتی لوازم یدکی ماشین نو در این بخش همراه باشید.
دیلایت چیست؟
چند سالی است که اگر در خیابانها راه بروید متوجّه خودروهایی خارجی میشوید که در روز آفتابی با چراغهای روشن حرکت میکنند. شاید حتی آن را نوعی خودنمایی نیز تلقی کرده باشید؛ امّا روی دیگر این سکه همان جلب توجّه شماست. تصوّر کنید عرض خیابان را طی میکنید؛ اگر متوجه این چراغها شوید طبیعتاً میایستید تا خودروی مورد نظر عبور کند.
چراغهای دی لایت، چراغهایی هستند که در جلوی خودرو قرار دارند و هر زمان که موتور روشن شود آنها نیز روشن میشوند. برخلاف چراغهای جلو که باعث روشنایی جاده میشوند؛ آنها به عنوان راهی برای شناسایی خودرو توسط ماشینهای دیگر و عابران در طول روز میباشند.
لامپهای daylight که توسط کارخانههای سازنده خودرو بر روی اتومبیلها نصب میشوند به طور دستی قابل خاموش شدن نیستند. این چراغها که از نوع LED هستند مصرف برق بسیار پایینی دارند و در هنگام روشن بودن هیچ فشاری به باتری خودرو وارد نمی کنند. اگرچه آب و هوای ایران با کشورهای حوزه اسکاندیناوی، کانادا و آمریکا متفاوت است و چراغهای دی لایت به آن اندازه ضرورت ندارد؛ امّا بررسیها نشان میدهد که چراغهای دیلایت حتّی در آب و هوای معمولی هم کاربرد دارد و میتواند توجه عابرین و ماشینها را به خود جلب کند.
تاریخچه چراغ دیلایت
برای فهم کاربرد چراغهای دی لایت بهتر است کمی به عقب بازگردیم. دی لایتها در دهه 1970 به عنوان یک قطعه ایمنی معرفی شدند و از همان ابتدا محبوبیت بالایی را کسب کردند. با این حال محبوبیت و مفید بودن آنها سالها است که مورد بحث تولید کنندگان خودرو میباشد. چراغهای دی لایت در کشورهای شمالی که دارای نور کمتری به خصوص در زمستانها هستند محبوبیت نسبتاً بالاتری را بدست آوردند. بنابراین منطقی است که در کشورهای حوزه اسکاندیناوی به علّت شرایط خاص جوی و مه آلود بودن دائمی هوا روشن بودن چراغهای خودرو در بیشتر فصول سال اجباری است.
از دهه 1970 به بعد مطالعات زیادی در کشورهای مختلف صورت گرفته است که نشان داده شده است وجود چراغهای روشنایی در روز باعث کاهش تصادفات میشود. قانون وجود دیلایت بر روی خودرو سابقه ای چند ده ساله دارد؛ امّا با این حال در بعضی از کشورها چندان محبوب نیستند. شرکت خودروسازی جنرال موتورز در دهه 1990 سعی بر گنجاندن چراغهای دی لایت بر روی تمام خودروها را داشت که با نظرات مخالف زیادی روبرو شد. ضمن اینکه طی تحقیقی در سال ۲۰۰۸ توسط اداره امنیت ایالات متحده، مشخص شد که تعداد تصادفات خودروها با عابرین پیاده و دوچرخه سوارها رو به افزایش است. این در حالی بود که در این کشور خبری از مه آلود بود و شرایط خاص آب و هوایی نبود. بنابراین آنها چاره کار را در استفاده از دی لایت یا روشنایی در روز به منظور جلب توجه بیشتر عابران و دیگر رانندگان دیدند و در نهایت مقرّرات دولتی و رانندگی اجازه بر تردد خودروها با چراغهای دی لایت را صادر کرد.
زمانی که چراغهای دلایت در کشورهای اروپایی محبوب شدند و ایمنی شناخته شدند از سال 2011 تمام وسایل نقلیه ملزم به داشتن چراغهای دی لایت شدند. در این روش چراغها بهطور خودکار یا دستی پس از روشن شدن خودرو به کار میافتند و با نور پایین توجه سایرین را به خودروی عبوری جلب میکنند. در واقع دی لایت مانند فانوسی در دست نابیناست.(منبع)
کاربرد دی لایت ماشین چیست؟
کاربرد چراغ دی لایت را از دو جهت میتوان بررسی کرد:
- جنبه ایمنی
- جنبه زیبایی
جنبه ایمنی: همانطور که گفته شد برای ضرورت وجود چراغهای دی لایت تحقیقات بسیاری شده است و هدف کاربردی آنها مشخص شده است؛ و آن افزایش دید خودروی شما و دیدن شما برای سایر رانندگان در طول روز میباشد.
جنبه زیبایی: ایمنی در برابر زیبایی! اکنون که ثابت شده است چراغهای دی لایت نه تنها ایمنی خودرو و عابران را کاهش نمی دهد؛ بلکه آمار تصادفات را کاهش داده است میتوان از جذابیتی که این چراغ به خودروها میدهد اظهار نظر کرد.
چراغهای دی لایت با توجه به نوع خودرو متفاوت میباشد. هریک از خودروسازها در تلاش طراحی زیبا و جذاب تر برای چراغهایی که نمای خودرو را بیشتر و زیباتر به رخ میکشد. این چراغها ممکن است بر روی سپر، یا داخل چراغهای جلو تعبیه شده باشند این بستگی به سازنده ی خودرو دارد.
متاسفانه در حال حاضر در کشور ما خودروهای لوکس و گران مجهز به این چراغ هستند. دی لایت زیبایی خاص به نمای خودرو بخشیده و باعث جلب توجه بالایی میشود.
خرابی چراغ دی لایت
ساختار دی لایت مانند چراغهای دیگر خودرو میباشد با این تفاوت که نور آن فرق دارد. این چراغها ممکن است بر اثر آسیبهای وارد شده ناشی از تصادفات دچار شکستگی شوند و عملکرد خود را از دست بدهند. البتّه ممکن است ظاهر چراغ دیلایت سالم باشد امّا روشن نشوند و یا در زمانی که خودرو خاموش است روشن بمانند. در این صورت باید رله و سوکت آن بررسی شود چرا که سوکتها از قطعات برقی خودرو هستند که احتمال سوختگی و خرابی دارند.
کلام آخر
اگرچه در ایران با وجود آمار بالای تصادفات هنوز عده زیادی کاربردی بهتر از زیبایی برای دی لایت پیدا نکردهاند و خودروسازهای داخلی نیز به نصب این آپشن بر روی خودروهای خود تن نمیدهند اما جالب است بدانید که در ایالات متحده آمریکا خودروهایی که از سیستم دی لایت استفاده میکنند مبلغ کمتری را بابت بیمه میپردازند. اهمیت این چراغها به حدی است که در کشورهای حوزه اسکاندیناوی استفاده از این فناوری برای خودروسازان اجباری شده است. به نظر شما استفاده از این چراغها در خودروهای ساخت داخل تا چه اندازه میتواند در کاهش تصادفات تاثیرگذار باشد؟
منظور از د لایت همون هدلایته؟
خیر کاملا باهم متفاومت هستند
یعنی 14میلیون فقط بابت همین دی لایت دارن از ما میگیرن؟!!!!!!! پارس سفارشی
نه پارس سفارشی رینگ و دیسک و شیشه دودی هم داره