آیا هنگام مطالعه اخبار خودرو به بازیگران اصلی این بازار یعنی سازندگان لوازم یدکی ماشین فکر کردهاید؟ آیا با چالشها و مشکلات پیش روی آنها با خبر هستید؟ با ماشین نو همراه باشید تا با دنیای سازندگان قطعات یدکی خودرو بیشتر آشنا شوید.
رونق دوباره بازار جهانی خریدوفروش خودرو اگرچه به جهات مختلف اقتصادی یک رشد مثبت محسوب میشود اما در مقابل برای صنایع پاییندستی و عوامل پشتصحنه آن یعنی تولیدکنندگان قطعات خودرو مشکلاتی را ایجاد نموده است.
بنا بر آمار منتشرشده در سال 2014 تنها در کشور آمریکا 17 میلیون خودرو به فروش رسیده که این رقم حتی از دوران پیش از رکود اقتصادی که بر تمام کشورها سایه انداخته بود نیز بیشتر است.
با این وصف تمام کارخانههای تولیدکننده خودرو تلاش میکنند با حداکثر ظرفیت بازار به اشغال محصولات خود درآورند؛ اما در میان اخبار پررنگ و لعاب دنیای خودرو چیزی که کمتر به آن پرداخته میشود چالشی است که تولیدکنندگان قطعات یدکی ماشین با آن مواجه هستند.
در بازار جهانی شرکتهای بزرگی نظیر شرکت آلمانی ZF Friedrichshafen، شرکت کانادایی بینالمللی magna، شرکت مهندسی انگلیسی GKN و شرکت دیترویدی BorgWarner به ساخت لوازم یدکی موردنیاز کارخانهها میپردازند و رشد کمپانیهای خودروسازی به معنای تولید با حداکثر ظرفیت شرکتهای قطعهسازی است درحالیکه تولید با ظرفیت بالا میبایست با پیشرفت و ارتقای سیستمها همزمان باشد.
بهواقع قطعات یدکی خودرو هر مدل علاوه بر اینکه باید به تعداد زیاد و درزمانی مشخص تولید و به کارخانهها ارسال شود به لحاظ کیفیت و امنیت نیز میبایست از استانداردهای بالایی برخوردار باشند و این موجب ایجاد مشکلات و هزینههای سنگین برای تولیدکنندگان قطعات ماشین شده است.
بر اساس گزارش اداره ملی امنیت ترافیک بزرگراهها بیش از 60 میلیون خودرو به علت وجود ایرادهای نظیر مشکل ایربگ و سوئیچ استارت خودرو به کارخانهها بازگشتهاند. این آمار نسبت به رقمهای اعلام شده در سال 2004 بیش از دو برابر رشد کرده است. درحالیکه بخشی از این ایرادات فنی باعث تصادفات و مرگومیرهایی نیز شده است.
سازندگان قطعات یدکی و چالش های جدید پیش رو
افزون بر این تمام چالشهای زمانی، کیفی و امنیتی که قطعه سازها با آن مواجهاند مشکلات دیگری نیز به آنها اضافه میشود که ازجمله آنها عبارتاند از:
1- کاهش وزن خودروها و تغییر مواد اولیه قطعات یدکی: طراحان خودرو پس از دوران رکود تغییراتی در شیوه طراحی خود اعمال کردند. استفاده از آلومینیوم و فیبرهای کربنی بهمنظور کاهش وزن خودروها موجب شده تا قطعه سازان برای تطبیق با نیاز آنها ناچار به توقف خط تولید خود و تجهیز به ابزارهای جدید برای ساخت قطعات پیشرفتهتر شوند. استیل که امروزه حدود دوسوم وزن خودروها را شامل میشود در سال 2030 احتمالاً تنها نیمی از خودرو را تشکیل میدهد؛ بنابراین قطعه سازان نیز میبایست پابهپای خودروسازها خود را توسعه دهند.
2- راندمان مصرف سوخت: چیزی که نزدیک به یک دهه موردتوجه خودروسازها قرارگرفته کاهش مصرف سوخت خودروهاست. کمپانیهای ساخت خودرو طبق قانون 2025 EPA، موظف به تولید خودروهایی هستند که میانگین راندمان مصرف سوخت آنها 4.5 لیتر در 100 کیلومتر باشد. این مورد نیز موجب تغییرات و بروز مشکلات زیادی در خط تولید شرکتهای سازنده قطعات خودرو شده است چراکه که دائماً باید استاندارد ساخت قطعات خود را تغییر دهند.
3- پیشرفتهای تکنولوژی: خودروهای امروزی به لحاظ امکانات با محصولاتی که حتی یک دهه قبل به بازار عرضه میشدند بسیار تفاوت دارد. میکروپروسسورها، سنسورها، دوربینها و رادارها ازجمله قطعاتی هستند که بهطور گسترده در خودروها مورداستفاده قرار میگیرد. این پیشرفت چشمگیر تکنولوژی موجب شده تا سازندگان لوازم یدکی ناچار به افزایش بنیه علمی خود شوند و از متخصصان ابزار، برقکارها و کارگران ماهرتری استفاده کنند تا بتوانند به حیات و رشد خود ادامه دهند.