در این مقاله قصد داریم در مورد ساسات و وظایف ساسات و دلایل خرابی و رفع خرابی ساسات در خودروهای کاربراتوری صحبت کنیم. پس پیشنهاد میکنیم تا انتهای مقاله با فروشگاه لوازم یدکی ماشین نو همراه باشید.
عملکرد و وظیفه ساسات
اگر سوار یک خودروی امروزی و جدید هستید خود را برای پیدا کردن قطعهای به نام ساسات به زحمت نیاندازید. چرا که این قطعه با روشهای سیستماتیکی و برقی در خودروهای نسل جدید کاملا اتومات شده اند.
ساسات (Choke Valve) قطعهای در خودروهای قدیمی بوده که در فصل زمستان موجب بهتر روشن شدن خودرو میشد. این قطعه را به دکمه دریچه هوای کاربراتور نیز میشناسند.
ساسات در خودرهای نسل قدیم و کاربراتوری یک اهرم به صورت دستی بود که در فصلهای سرد و در حالت کلی هوای سرد که موتور با صرف زمان و انرژی بیشتری میتوانست گرم شود به کار میرفت.
در خودروهای قدیمی ساسات وظیفه بستن دریچه ورودی هوا به کاربراتور را بر عهده داشت. در نتیجه در هوای سرد زمستان با غنی شدن سوخت تزریق شده به پیشرانه، خودرو راحت تر روشن میشد.
به ابن صورت که به صورت دستی با کشیدن ساسات، دریچه کنترل ورودی هوا به کاربراتور بسته میشد و اجازه ورود هوای کمتری را به داخل موتور میداد و در نتیجه گازی که وارد موتور میشد از لحاظ بنزین موجود در موتور، قوی تر میشد و اشتعال و جرقه زن موتور قدرتمند تر عمل میگرده اند و این موجب سریع گرم شدن موتور برای تولید نیروی گشتاوری میشده است. چرا که با استارت موتور در هوای سرد، و گرم نشدن موتور و حرکت خودرو، ممکن است آسیب زیادی به موتور خودرو وارد گردد.
ساسات در خودروهای جدید
ساسات خود نیز با ورودی و خروجی شلنگی از آب گرم کار میکند.
خودروهای کاربراتوری خود دارای انواع مدل از جمله کاربراتور نزولی، صعودی و افقی از لحاظ جهت حرکت سوخت میباشند.
در خودروهای امروزی این قطعه دیگر به شکل دستی کار نمی کند و وظیفه خود را به طور خودکار انجام میدهد در نتیجه برخلاف خودروهای قدیمی دیگر شاهد دکمهای برای آن نیستیم.
در اتومبیلها بالای لوله کاربراتوری ونتوری ثابت دریچهای به نام ساسات وجود دارد که به صورت مکانیکی یا اتوماتیک باز و بسته میشود با بستن این دریچه جریان عبوری هوا کاهش یافته و مکش کاربراتور در هنگام استارت زدن افزایش مییابد.
امروزه قطعهای به نام استپر این وظیفه را به صورت اتومات بر عهده گرفته است. عملکرد این قطعه به این صورت میباشد که میزان ورودی هوا به داخل موتور را در دور آرام و زمانی که خودرو تازه استارت خورده است را کنترل و میزان میکند.
در حقیقت این قطعه در زمانی که موتور روشن و بدون دخالت راننده و فشردن پدال گاز عمل میکند. که به این حالت از روشن بودن موتور بدون دخالت راننده دور آرام میگویند.
در حقیقت روشن شدن خودرو در هوای سرد با مخلوط طبیعی بنزین و هوا کمی مشکل است و احتمالا این مورد را بارها در پاییز و زمستان تجربه کردهاید. به این منظور نیاز به مخلوطی غنی تر از سوخت و هوا داریم چراکه مخلوط طبیعی سوخت و هوا در برخورد با دیوارههای سرد کاربراتور و منیفولد ورودی تقطیر میشود و از رسیدن به سیلندر باز میماند.
در ساسات مکانیکی دکمهای بر روی داشبورد خودرو قرار دارد که مستقیما به دریچه ساسات متصل است اما ساسات خودکار با گرمای منیفولد خروجی و مکش منیفولد ورودی کار میکند و با سرد شدن هوا، فنر ترموستاتی قرار گرفته بر روی دریچه کوک شده و دریچه را میبندد. پس از روشن شدن موتور گرمای ناشی از دود فنر را از کوک خارج کرده و دریچه به حالت عادی باز میگردد.
امروزه دیگر این قطعه اهرمی ساسات در خودروهای نسل جدید وجود ندارد و به صورت سیستماتیک این ورودی هوا کنترل میشود.
در کاربراتورهای پیشرفته از ونتور که از اجزا کاربراتور نیز میباشد استفاده میشود. در حقیقت ونتور یکی از اعضای کاربراتورهای پیشرفته میباشد که تعیین کننده نوع کاربراتور نیز هست. ونتور خود به دو نوع کاربراتور با ونتور ثابت و کاربراتور با ونتوری متغیر تقسیم بندی میشوند.
دلایل و علائم خرابی ساسات
خرابی ساسات که با اصطلاح گیر کردن ساسات نیز شناخته میشود معمولا با علائم واضحی خود را نشان میدهند. از آنجا که ساسات بر ترکیب سوخت و هوا تاثیر میگذارد یکی از نشانههای خرابی آن میتواند افزایش محسوس مصرف سوخت باشد.
همچنین خاموش شدن موتور در دور کم نیز نشانه دیگری از گیر کردن ساسات خودرو است. یعنی به هر دلیلی که خودرو روشن و سپس خاموش شود، نشانه از عدم کارکرد صحیح ساسات و کنترل ورودی هوا را میدهد و قطعا اختلالی در بسته شدن ورودی هوا به وجود آمده است که به احتمال زیاد میتواند مربوط به خود ساسات و گیر کردن آن باشد.
با توجه به این که ساسات از دو شیلنگ ورودی و خروجی آب استفاده میکند در هنگام گیر کردن ابتدا این شیلنگها را بررسی کنید و گرفتگیهای آنها را رفع نمایید. اگر گرفتگی خاصی در شلنگها وجود نداشته باشد، به احتمال زیاد مشکل از اهرم ساسات خواهد بود که موجب بسته ماندن دریچه ساسات شده است.
بعد از بررسی گرفتگی شلنگ و اهرم و حل مشکل، حتما در حالت سرد بعد از گذشت زمانی یک و نیم الی دو ساعته از خاموش شدن کامل خودرو، خودروی خود را با کشیدن اهرم و یا دکمه ساسات مجددا روشن کنید تا مطمعن شوید که این مشکل برطرف شده است. چرا که در حالت گرم و نیمه گرم شدن موتور، دیگر متوجه این اختلال و خرابی ساسات نخواهیم شد.
چنانکه متوجه این موضوع شدید که موارد فوق به کلی رفع شده باشند اما خودرو همچنان خاموش میگردد ممکن است موارد دیگری از جمله مقدار ورودی بنزین و … در این خاموش شدگی موتور دخیل باشند که توصیه میشود به یک متخصص خودروهای کاربراتی مراجعه کنید.(منبع انگلیسی).
کلام آخر
همان طور که به طور مفصل به آن اشاره کردیم ساسات قطعهای دکمه مانند در قسمت جلو خودرو است که برای جلوگیری از ورود هوای اضافه به داخل کاربراتور کاربرد داشت که باعث میشد گازی که وارد موتور خودرو میشود از لحاظ بنزین قوی تر باشد که این قطعه فقط در خودروهای قدیمی نصب شده بود که موتور آن در هوای سرد معمولا زودتر روشن میشود.
گفتنی است که این قطعه دکمه مانند، در خودروهای امروزی کامل حذف شده است و در خودروهای امروزی وظیفه ساسات به طور خودکار انجام میشود که این بدین معناست که در هنگام سرد شدن موتور خودرو دریچه ساسات به طور خودکار بسته میشود و بالعکس هنگامی که موتور خودرو گرم است و دارای دمای بالایی است دریچه ساسات باز میشود تا هوا بتواند موتور خودرو را خنک کند که نام این قطعه در خودروهای امروزی استپر میباشد. ما در این مطلب به علائم خرابی ساسات نیز اشاره کردیم و گفتیم که در صورت خرابی این قطعه خودرو خاموش میشود و برای بررسی و اطمینان از خرابی ساسات باید به یک تعمیرکار، خودرو را نشان دهید تا تشخیص دهد که آیا این قطعه قابل تعمیر است یا خیر و باید تعویض گردد.
ما در سایت ماشین نو شما را در یافتن قطعات و لوازم یدکی مورد نیازتان یاری میکنیم که میتوانید بدون صرف زمان یا هزینه اضافی، به راحتی هر قطعهای را که نیاز دارید خریداری نمایید.
سلام واقعا خسته نباشیدخیلی جامع وکامل توضیح داشت وساده وقابل فهم
سلام. ممنونم.. من که ی پراید ۸۲ دارم امسال خیلی اذیتم کرد به کاربراتور ساز هم نشون دادم باز کردن تمام قعطه ات شستشو دادن بستن باز بد ۲۴ساعت استارت میخوره اما خیلی ب سختی روشن میشه نمیدونم چیکار کنم کجا ببرم
ماشینتوببرپیش حبیب کاربرات سازهشتگرد
سلام دوست عزیز پراید اگه بد روشن میشه دلکو رو بده مکانیک ماهر تنظیم کنه
وکیوم ساسات را تعویض کنل
عالی بود دمتتان گرم
عالی عالی بود خدا خیرتان دهد انشاالله
سلام من یک ماشین پژو پارس مدل ۸۲ دارم ولی هرکاری میکنم خام سوزیش رفع نمیشه سوزن انژکتور هم عوض کردم علت چیست
سلام من ماشینم کاربراته
درجا و موقع حرکت میلرزه مال چی میتونه باشه
تازه اینجوری شده صفحه کلاچ و دسته موتور ها هم نو هستن