چراغ چک یا چراغ خطا پس از ارتقاء سیستم سوخت رسانی خودروها به انژکتوری عمومیت پیدا کرد این چراغ به طور مستقیم به ECU خودرو متصل بوده و به نسبت پیشرفته بودن ECU معانی مختلفی میتواند داشته باشد. در خودروهای قدیمی که ECUهای ساده دارند روشن شدن این چراغ میتواند به علت مشکلات جرقه و سوخت رسانی باشد اما در خودروهای امروزی این چراغ میتواند به دلایلی همچون مشکل در موتور، گیربکس، ترمز، تهویه و… باشد.
خطاهای ECU که موجب روشن شدن چراغ چک میشوند.
به دوسته ی خطاهای دائم و خطاهای موقت تقسیم میشوند:
- -خطاهای دائم معمولاً به دلیل مشکلات مداوم و طولانی مدت در خودرو ایجاد میشوند مانند خرابی سنسورها و…
- -خطاهای موقت خطاهایی هستند که به دلیل مشکلات لحظه ای مانند تغییر ناگهانی دادههای سنسور و… به و جود میآیند که اغلب قابل چشم پوشی هستند و در برخی موارد نشانه ای برای به وجود آمدن خطای دائم در آینده میباشند.
هر دو نوع خطایی که در بالا توضیح داده شد در حافظه ی ECU خودرو ثبت شده و چراغ چک ماشین را فعال میکند. برای رمزگشایی از کد خطای چراغ چک، باید (واحد کنترل الکترونیکی موتور) ECU را به دستگاه دیاگ وصل کنید تا علت روشن شدن چراغ مشخص شود و پس از آن خطا را برطرف و از حافظه ECU پاک کنید.
سنسور اکسیژن
سنسور اکسیژن یا سوند لامبدا به عنوان یکی از بخشهای ضروری سیستم کنترل آلایندگی خودرو شناخته میشود. این حسگر، میزان غنی یا رقیق بودن نسبت سوخت به هوای ارسال شده به موتور را اندازه گیری میکند. حسگر اکسیژن، این تغییرات را به واحد کنترل الکترونیکی موتور یا ECU گزارش میدهد. اگر سوخت یا اکسیژن، زیاد وارد موتور شود، حسگر وضعیت را متعادل کرده و آن را تنظیم میکند تا با بیشترین کارایی بسوزد.
گاهی اوقات حسگرهای اکسیژن خوب کار نمی کنند و همین، دلیل مشترک روشن شدن چراغ چک در بیشتر خودروهاست. در بعضی از موارد، حس گرها با مواد افزودنی بنزین یا روغن ناشی از موتورهای کهنه از کار میافتند. علاوه بر آن، موتور، ترکیب مناسبی از هوا و سوخت دریافت نمی کند و همین امر، مشکل ساز میشود.نقص فنی در حس گر اکسیژن، سبب کاهش ۴۰ درصدی در مصرف سوخت میشود. در واقع، اندازه گیری اصلی تغییراتی که در مخلوط سوخت به وجود میآید، توسط حسگر اکسیژن انجام میشود.
شل بودن درپوش باک بنزین
گاهی اوقات شل بودن درِ باک بنزین سبب روشن شدن چراغ میشود که محکم کردن آن هیچ هزینه ای ندارد، مگر آن که خراب بوده و نیاز به تعویض داشته باشد. خوب بسته نشدن در باک پیغام خطایی را به ECU میفرستد که نشان از نشتی در سیستم بازیابی بخارات بنزین دارد.
مبدل کاتالیزوری
مبدل کاتالیستی یا همان کاتالیزور اگزوز،بخشی از سیستم اگزوز به حساب میآید که اغلب گازهای سمی را به گازهای بی ضرر تبدیل میکند. سوپاپ دود و شمعها یا هر مورد نامناسب دیگری سبب میشوند تا مبدل کاتالیزوری خوب کار نکند و سبب روشن شدن چراغ شود.
کوئل و شمع
کوئل (coil)، ولتاژ پایین الکتریسیته تولیدشده از دینام را به برق با ولتاژ بالا (حدود ۱۲ هزار ولت) و البته با آمپر کم تبدیل میکند که سبب شارژ شدن شمعها و به حرکت درآمدن موتور میشود. این ولتاژ میتواند از فاصله بین دو الکترود شمع عبور کند و احتراق لازم برای موتور را موجب شود. گاهی اوقات ممکن است شمع به دلیل حرارت بالایی که در معرض آن است، خوب کار نکرده و یا جریان مناسب برق برای روشن شدن موتور را دریافت نکند که در این صورت نیز چراغ چک روشن خواهد شد.
وایر شمع
وایر شمع وظیفه مهم انتقال برق خروجی از سیستم جرقه زنی به شمعهای موتور را دارد. وظیفه وایرها یا همان Spark Plug Wire در خودرو، رساندن برق از کویل (در خودروهای جدیدتر) یا رساندن برق از دلکو (در خودروهای قدیمیتر) به سر شمعهاست. در واقع وایرها برق چند هزار ولتی ( حدود ۱۲۰۰۰ ولت) را به شمعها منتقل میکنند تا عملیات جرقه زنی در زمان مناسب خود صورت پذیرد.
جنس وایر شمع در موتورهای کاربراتوری و انژکتوری یکسان است و فقط به دلیل متفاوت بودن طرح موتورها، ممکن است شکل و یا طول آنها تغییر کند. هر چقدر سرعت الکترونها در وایر شمع بالاتر رود، سرعت خودرو و مصرف آن نیز به سمت و سوی بهتری حرکت میکند. خرابی وایر شمع نیز یکی دیگر از دلایل روشن شدن چراغ چک است؛ بنابراین ترک و یا بریدگی آن را هنگام تنظیم موتور بررسی کرده و در صورت مشاهده، به تعویض آن بپردازید.
چراغهای هشداردهنده خودرو را جدی بگیرید.
چقدر در هنگام رانندگی به چراغهای هشداردهنده خودرو دقت میکنید؟ رانندگی تنها نشستن در پشت فرمان و گاز دادن و ترمز گرفتن نیست. بخشی از رانندگی توجه به وضعیت و عملکرد خودرو است که امروزه به لطف انواع سیستمهای کنترلکننده و هشداردهنده آسانتر شده است. در این مطلب تلاش کردهایم تا شما را با مفهوم مهمترین چراغهای هشداردهنده خودرو آشنا کنیم.
چراغ چک
خودروهای امروزی اغلب به سیستم ثبت خطای OBD-II مجهز هستند. این سیستم به همراه سنسورهای مختلفی که در سرتاسر خودرو نصب شده وظیفه کنترل عملکرد کلی اتومبیل را بر عهده دارد. روشن شدن چراغ چک میتواند معانی مختلفی داشته باشد و دستگاههایی مخصوصی هم وجود دارند که با اتصال به پورت OBD (در زیر داشبورد خودرو) میتوانند این کدهای خطا را بخوانند. بهطورکلی کدهای خطا به دو دسته فعال و غیرفعال تقسیم میشوند. کدهای غیرفعال مربوط به مشکلاتی است که پیشتر وجود داشته ولی اکنون برطرف شدهاند اما کدهای فعال مربوط به مشکلات و معضلات فعلی خودرو هستند. این کدها خود به سه دسته کدهای B (مشکلات بدنه)، کدهای C (مشکلات شاسی) و کدهای P (مشکلات پیشرانه) تقسیم میشوند.
چراغ هشدار سیستم برقرسانی
یکی از مهم ترین چراغهای هشداردهنده خودرو چراغ سیستم برق رسانی است. این چراغ معمولاً به شکل یک باتری با قطبهای مثبت و منفی است اما میتواند شکلهای دیگری هم داشته باشد. این چراغ هر بار پس از استارت زدن خودرو یک یا چند بار روشن میشود که مربوط به تست خودکار سیستم برقرسانی است اما روشن ماندن آن نشانه یک مشکل در باتری، دینام خودرو و یا سیمکشیها است. در مجموع روشن بودن این چراغ هشدار نشان از درست شارژ نشدن باتری دارد که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد.
چراغ سرویس موتور
این چراغ بر اساس سنجش فاکتورهای مهمی نظیر سطح روغن موتور، فشار روغن و دمای موتور روشن میشود و شما را از زمان تعویض روغن موتور و سرویس کلی آن باخبر میسازد. این چراغ میتواند پس از سرویس و تعویض روغن موتور بهصورت دستی ریست شود.
چراغ ترمز
روشن ماندن این چراغ هشداردهنده خودرو نشان از وجود یک خطا در سیستم ترمز دارد که میتواند بالا بودن ترمز دستی یا پایین بودن سطح روغن ترمز در سیلندر اصلی باشد. در هر حال هر خودرو استانداردهای مخصوص به خود را برای این چراغ دارد.
چراغ ترمز ABS
خودروهای مجهز به ترمز ABS یک چراغ هشداردهنده ترمز اضافه نیز دارند. با توجه به اهمیت ترمز ABS در ایمنی خودروها در صورت روشن شدن این چراغ فورا خودرو را به تعمیرگاه ببرید. ترمز ABS در کنترل و فرمان پذیری خودرو در هنگام ترمزگیری نقش بسزایی دارد. حالت چشمکزن این چراغ را باید جدی بگیرید چراکه میتواند به معنای مشکلات بسیار جدی مانند نداشتن ترمز باشد!
چراغ مایع خنککننده
سطح آب رادیاتور تاثیر مهمی در عملکرد موتور خواهد داشت. به این منظور خودروسازان از یک چراغ هشداردهنده برای آگاهی رانندگان از مقدار آب موجود در رادیاتور استفاده کردهاند. به خاطر داشته باشید که اگر هنگام رانندگی این چراغ روشن شد بلافاصله پس از توقف درب رادیاتور را باز نکنید. همچنین پس از روشن شدن این چراغ باید رادیاتور را با آب مقطر پر کنید. البته در زمستان ترکیب آب مقطر با ضدیخ و در تابستان با ضدخوردگی برای خودرو مفید است. استفاده از آب شهری میتواند باعث رسوب مواد مختلف در لولهها، خرابی واترپمپ و کاهش جریان آب به اطراف موتور شود.
سلام چندماه که چراغ چک وچراغ ترمزدستی وامپربنزین گاهی اوقات روشن میشن ۵بارهم به نمایندگی رفتم منتها هنوزنتونستن عیب یابی کنن ۲۰۷دارم