علت لرزش فرمان هنگام ترمزگیری یکی از مهم ترین سوالاتی میباشد که هر رانندهای باید پاسخ آن را بداند. به طور کلّی لرزش فرمان هنگام ترمز دلایل مختلفی دارد. این موضوع بر سطح ایمنی خودرو تاثیر بسیار زیادی میگذارد. بنابراین باید در اسرع وقت این مشکل را برطرف نمایید. اگر چنین مشکلی برای ماشین شما به وجود آمد باید از چند جهت خودروی خود را مورد بررسی قرار دهید.
اگر شما هم از دسته رانندگانی هستید لرزش فرمان در هنگام ترمز گرفتن و سرعتهای بالا را تجربه کردید با مجله اینترنتی ماشین نو همراه باشید تا در ادامه این مقاله از فروشگاه لوازم یدکی ماشین نو، علت و مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز را بررسی کنیم.
علت و مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز چیست؟
شاید برای شما هم پیش آمده باشد زمانی که در حال گشت و گذار با خودروی خود هستید و با یک ترمز کوچک متوجه میشوید فرمان دچار حرکتهای خود به خود و یا لرزش میباشد. اتفاقی که در همه ی وسایل نقلیه به جز خودروهای خودران ممکن است صورت پذیرد. این سوال نیز برای شما پیش خواهد آمد ” علت لرزش فرمان چیست؟ ” این سوال پاسخهای مختلفی دارد و به احتمال زیاد مشکل در سیستم جلوبندی خودرو ایجاد شده است.
نادیده گرفتن لرزش فرمان هنگام ترمز گرفتن به مشکلات خودرو اجازه میدهد تا به مشکلات بزرگتری تبدیل شوند. دلایل متفاوتی در ایجاد این امر وجود دارد که در قسمت زیر اشاره مختصر و مفیدی بر آنها میکنیم.
شکستگی دسته موتور
از اصلی ترین دلایل لرزش فرمان میتوان به شکستگی دسته موتور اشاره کرد. دسته موتورها از ملزومات خودروهایی با پیشرانههای احتراق داخلی میباشند. از آنجایی که پیشرانه خودرو به دلیل ماهیت و عملکرد خود دارای لرزش و تکانهای شدیدی است نیاز به چند تکیه گاه دارند. مهار این تکانها توسط قطعهای به نام دسته موتور صورت میگیرد.
دسته موتورها جزو قطعات پر استهلاکی میباشند که بنا بر طول عمر و یا آسیبهای دیگر دچار شکستگی میشوند و باعث ایجاد صدا و لرزشهای بیش از حد موتور میشوند. این لرزشها به مقداری زیاد م باشد که آسایش سرنشینان در خودرو سلب میشود و در زمان ترمز گرفتن موتور حالت پرتابی پیدا میکند و این باعث لرزیدن فرمان میشود.
توصیه میشود که اگر دسته موتورهای خودروی شما آسیب دیدهاند آنها را به موقع تعویض کنید تا از بروز چنین مشکلاتی پیشگیری شود.
خراب شدن مفصل پلوس
پلوسها از حیاتی ترین قطعات یدکی خودرو هستند که در سیستم جلوبندی خودرو کار میکنند. وظیفه این قطعه انتقال نیروی لازمه از دیفرانسیل به سوی چرخها میباشد. در حقیقت بدون وجود پلوس خودرو قادر به حرکت نخواهد بود. البتّه این قطعه از سه قسمت مجزا تشکیل شده است که خرابی هر یک به نوبه خودر در عکلکرد خودرو تاثیرگذار خواهد بود.
در صورتی که متوجه خرابی این قطعه شدید باید فوراً نسبتا به تعویض آن اقدام کنید تا از بوجود آمدن مشکلاتی چون خرابی گیربکس، قفل شدن ماشین، قفل شدن چرخها و لرزش فرمان هنگام ترمز جلوگیری کنید.
بالانس نبودن چرخها
اگر وزن خودرو به طور مساوی بین چهار چرخ توزیع نشود مشکل بالانس نبودن چرخها به وجود آمده است. بالانس نبودن چرخهای خودرو یکی از مهمترین و رایج ترین نشانههای لرزش فرمان میباشد. اگر چرخهای جلو حتی با 15 گرم اختلاف وزن مواجه باشند لرزش فرمان را به خصوص در سرعتهای بالای 90 کیلومتر در ساعت تجربه خواهید کرد. این میزان سرعت در چرخهای عقب متفاوت میباشد. یعنی اگر چرخهای عقب بالانس نباشند کل بدنه خودرو در سرعتهای 120 کیلومتر به بالا دچار لرزش خواهد شد.
عدم بالانس بودن چرخهای نه تنها باعث لرزش فرمان خواهد شد بلکه مشکلات بزرگتری چون ساییده شدن نامتقارن لاستیکها، ضعف سیستم ترمز، سر خوردن در مسیرهای لغزنده، افزایش مصرف سوخت، خرابی کمک فنرها، افت شتاب و خرابی قطعات دیگر را به همراه خواهد داشت.
به همین دلیل توصیه ماشین نو برای شما عزیزان این است که هر 6 ماه یا هر 8000 کیلومتر با مراجعه به یک مکانیک حرفهای از بالانس بودن چرخهای خودرویتان مطمئن شوید.
مشکلات روتور ترمز
روتور ترمز از مهم ترین اجزای سیستم ترمز میباشد که عدم سلامت آنها در لرزش فرمان نقش دارند. اگر زمان ترمز گیری فرمان به شدت میلرزد به طور حتم روترها شروع به فرسودگی کرده و کارایی خود را از دست داده اند. در این حالا میتوانید لرزش را در زمان فشردن پدال ترمز متوجه شوید. شاید تازه روتورها و لنتها را تعویض کرده باشید و مجدد لرزش را حس کنید. این امر ممکن است بر اثر نصب نادرست روتور صورت گیرد. برای حل این مشکل بهتر است کل سیستم ترمز خودروی خود را مورد بررسی قرار دهید.
و شل بودن پیچهای چرخ اشاره کرد. لازم به ذکر است تا به این نکته اشاره کنیم که این مشکلات صرفاً در هنگام گرفتن ترمز به وجود نمی آیند. زمانی که دیسکهای ترمز دچار نقص شوند، مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز به وجود میآید.
دیسک ترمز با توجه به نوع و مدل خودرو متفاوت است. همان طور که میدانید دیسکها توسط لنت احاطه شده اند. زمانی که شما پدال ترمز را فشار میدهید، لنتها به سطح دیسک فشار وارد میکنند و در اثر این اصطکاک گرما به وجود میآید. این گرما به صورت یکنواخت در سطح دیسک پخش میشود و از بین میرود.
به مرور زمان و با اصطکاکهای مکرر سطح دیسک دچار خوردگی میشود و نتیجه آن کاهش ضخامت دیسک و همچنین تاب برداشتن آن میشود. فرایندی را که برای شما توضیح دادیم، باعث میشود تا مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز به وجود بیاید در نتیجه میتوان گفت لرزش فرمان به هنگام ترمز به مشکلات دیسک صفحه مربوط میشود.
علت لرزش فرمان خودرو در سرعت پایین چیست؟
هر کدام از قطعات خودرو دارای طول عمر مفیدی هستند و با مرور زمان و استفاده مکرر دچار نقص و یا خرابی میشوند. بعضی از قطعات قابل تعمیر هستند و بعضی دیگر باید تعویض شوند. فرمان یکی از قطعات بسیار مهم و اصلی خودرو است که راننده توسط آن خودرو را هدایت میکند. ارزیابی اینکه فرمان چه عملکردی دارد به تشخیص شما بستگی دارد. زمانی که فرمان به خوبی کار نکند نشانه وجود یک مشکل در بخشهای مختلف ماشین است.
همانطور که میدانید چرخها به فرمان متصل هستند و این دو به سایر بخشهای خودرو مانند جعبه فرمان، برق خودرو، سیستم تعلیق، ترمز و چرخها وصل هستند. در نتیجه میتوان گفت علت لرزش فرمان خودرو در سرعت پایین به یکی از این قسمتها مربوط میشود. مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز و به طور کلی لرزش فرمان در سرعت پایین و یا بالا به قسمتهایی که به آن اشاره کردیم مربوط میشود. فرقی ندارد که مدل خودروی شما چه باشد؛ پس از تعویض روغن شما باید لرزش فرمان را حتما بررسی کنید. در بسیاری از موارد مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز میتواند گویای یک مشکل ساده و جزئی باشد؛ اما این موضوع در تمام موارد صدق نمیکند و گاهی ممکن است مشکل بزرگتر باشد. اگر به موقع مشکل لرزش فرمان را چک کنید، از سلامت و ایمنی قطعات خودرو اطمینان پیدا میکنید.
علت لرزش فرمان تیبا هنگام ترمز چیست؟
مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز در خودروهایی مانند تیبا و پراید به شدّت دیده میشود. لرزش فرمان تیبا هنگام ترمز میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. لازم به ذکر میباشد که به این نکته اشاره کنیم علّت لرزش فرمان هنگام ترمز هر چه که باشد باید سریعاً بررسی و رفع شود. همان طور که میدانید فرمان و ترمز هر دو در هدایت و کنترل خودرو نقش بسیار مهمی دارند. اگر با سهل انگاری از کنار این مشکل بگذرید ممکن است ایمنی خودرو به خطر بیفتد و خسارات جبران ناپذیری به جای بگذارد. اولین موضوعی که باید در مورد لرزش فرمان تیبا هنگام ترمز مورد بررسی قرار دهید، بررسی دیسک صفحه و لنتها است.
شایع ترین علّت مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز به این دو قطعه مربوط میشود. لنت ترمز و دیسک صفحه قطعات مصرفی هستند و به مرور زمان دچار ساییدگی و خوردگی میشوند. اگر لنتها را به موقع تعویض کنید برای دیسک صفحه مشکلی به وجود نمی آید و طول عمر آن بالاتر میرود.
امّا در صورتی که نسبت به تعویض به موقع لنت اقدام نکنید فشار بسیار زیادی به دیسک صفحه وارد میشود و در نتیجه ی کاهش ضخامت دیسک صفحه و تاب برداشتن آن، مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز به وجود میآید. به طور کلی در خودروی تیبا و پراید مشکل لرزش فرمان به یکی از قطعات سیستم ترمز گیری مربوط میشود.
معمولاً لرزش فرمان در هنگام ترمز در تیبا با یک صدای زوزه مانند همراه است. دلیل اصلی این مشکل هم خرابی دیسک ترمز است به خصوص دیسک ترمز چرخ جلو.
چگونگی رفع لرزش فرمان به هنگام ترمز
همانطور که در مبحث قبلی به آن اشاره کردیم، مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز به معنی وجود یک نقص در سیستم ترمز ماشین است. این مشکل اگر کوچک باشد یا بزرگ باید به سرعت برطرف شود. شاید اگر شما موقتاً با وجود این مشکل به رانندگی خود ادامه دهید مشکل خاصی به وجود نیاید. امّا در مدت طولانی این موضوع میتواند سایر قطعات سیستم ترمز ماشین را درگیر کند و هزینههای بسیار زیادی را شامل شود. حال سوال اصلی اینجا مطرح میشود که چگونه مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز را برطرف کنیم؟
زمانی که شما متوجه وجود چنین مشکلی شدید باید سریعاً به مکانیک مراجعه کنید و از ایشان بخواهید که دیسک ترمز شما را بررسی کند. در بیشتر مواقع مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز به تاب برداشتن دیسک صفحه مربوط میشود. مکانیک میتواند به سادگی و با استفاده از تخصص و مهارت خود این مشکل را پیدا کند و آن را برطرف نماید.
در موارد دیگر وجود این مشکل میتواند ناشی از خرابی کالیپر ترمز باشد. عملکرد کالیپر به این گونه است که داخل این قطعه دو صفحه فلزی وجود دارد که وظیفه آنها انتقال نیروی لنتها به روتورها است. زمانی که کالیپرها دچار نقص فنی شوند نیروی لنتها به طور مستقیم به روتورها منتقل نمی شود و این موضوع باعث ایجاد لرزش در فرمان میشود. در قدم بعدی شما میتوانید از مکانیک بخواهید تا این قطعه را بررسی کند.
همان طور که در قبل هم به آن اشاره کردیم اصلی ترین علت لرزش فرمان هنگام ترمز، دلیل نقص در سیستم ترمز ماشین است. تا به حال این سوال برای شما پیش آمده است که آیا سفت شدن ترمز موجب لرزش فرمان میشود؟ در جواب باید گفت بله. زمانی که پدال ترمز زیر پای شما سفت میشود و شما به سختی آن را فشار میدهید، مشکل لرزش فرمان به وجود میآید.
همچنین وجود نقص در سیستم تعلیق خودرو میتواند باعث بروز مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز شود. شما میتوانید با بررسی این قطعات مشکل لرزش فرمان خودرو را برطرف کنید.
دلایل لرزش فرمان در سرعت بالا چیست؟
شاید گمان کنید که مشکل لرزش فرمان خودرو هنگام ترمز فقط به دیسک صفحه مربوط میشود. امّا آیا تا به حال از خود پرسیده اید که نقص در قطعات دیگر هم باعث به وجود آمدن این مشکل میشود یا خیر؟ در ادامه با ما همراه باشید تا دلایل مختلف لرزش فرمان به خصوص در سرعت بالا را بررسی کنیم.
- خرابی سیبک:
یکی از قطعاتی که خرابی آن مستقیماً بر روی لرزش فرمان به خصوص در سرعت بالا تاثیر میگذارد، سیبک است. سیبک یک قطعه فلزی کرهای شکل است که فرمان پذیری خودرو تا حد بسیار بالایی به عملکرد آن بستگی دارد. به طور کلی چرخش فرمان توسط سیبک به چرخهای ماشین منقل میشود. بنابراین وجود هرگونه نقص در این قطعه میتواند باعث بروز مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز شود.
- خرابی بلبرینگ:
در صورتی که بلبرینگها خراب شوند و نقصی پیدا کنند مستقیماً بر روی عملکرد فرمان تاثیر میگذارد. در ادامه این خرابی صدای خاصی در ماشین به وجود میآید که شاید خودتان نیز متوجه این صدا و وجود این مشکل شوید.
- تنظیم نبودن فرمان:
بهتر است قبل از بروز هر مشکلی، هر چند وقت یک بار خودروی خود را برای تنظیم فرمان به تعمیرگاه ببرید. تنظیم نبودن فرمان میتواند علت لرزش فرمان هنگام ترمز باشد و همچنین میتواند هزینههای بسیار زیادی را برای شما داشته باشد.
- خرابی میل تعادل:
همان طور که از نامش پیداست میل تعادل وظیفه حفظ تعادل و تقسیم نیرو بین چرخها را دارد. زمانی که این تقسیم و تعادل یکسان نباشد مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز به وجود میآید و به مرور زمان باعث فرسایش نامتعادل لاستیکها میشود.
- خرابی کمک فنرها:
یکی از مهم ترین و اصلی ترین قطعات سیستم تعلیق ماشین کمک فنرها هستند. وجود هرگونه خرابی و نقص در این قطعه میتواند مستقیماً بر روی فرمان ماشین تاثیر بگذارد و مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز را به وجود بیاورد.
کلام آخر
به طور کلّی خودرو مجموعهای از قطعاتی است که به طور هماهنگ با یکدیگر کار میکنند. وجود هرگونه نقص فنی در هر قطعه خودرو میتواند در عملکرد کلّی خودرو اختلال ایجاد کند. با سرویس به موقع قطعات ماشین از بروز هرگونه خرابی و صرف هزینههای گزاف تعمیرات جلوگیری کنید.
با سلام.دوستان در خودرو تیبا در حین باز کردن لنت ترمز شما در ابتدا یک یا دوتا پیچ از کالیپر باز میکنید تا بتونید ریل محافظ لنت رو بالا ببرید .تا لنت ازاد بشه .دقت کنید وقتی این دوتا پیچ رو باز میکنید پیچ ها از داخل بوش بیرون میکشید هر کالیپری دوتا بوش استوانه ای داره .که پیچها ازش رد میشه .قبل از تعویض لنت این دو تا بوش رو حتما تعویض کنید چون در اثر کارکرد زیاد بوشها دچار ساییدگی و انداختن پله میشه که متاسفانه همین ساییدگی باعث میشه پیستون نتونه فشار روی لنت رو تقسیم بار کنه و لنتها کج قرار میگیره و به مرور زمان فرسایش لنتها به صورت ناموزون ایجاد میشه گاها قسمتی از لنت بیشتر درگیر میشه و ساییده میشه و قسمتی دیگه همچنان لنت داره.در این حالت وقتی فشار ناموزون لنت روی دیسک ایجاد میشه با وجودی که دیسک در محور صاف چرخش داره باعث لرزش در حین سرعت ایجاد میشه. دم همتون گرم
بسیار اموزنده بود
خوشحالیم که واستون مفید بوده
سلام ، مگه میشه خودروی صفر کیلومتر رو چهارصد میلیون تومان پول زحمتکشی را بدهی و از کمپانی لگن سازی سایپا تحویل بگیری همون اول درب سمت شاگرد باز نشه ، فرمون خودرو در سرعت ۸۰ کیلومتر بشدت لرزش داشته باشه و هنوز پس از ده بار مراجعه و با تعویض لاستیک و بعد بالانس چرخها و بعد تعویض بلبرینگها ، ایراد بجای خود باقیه ، تاکید بر خرید کالای بنجل ایرانی !!!!
برادر مال من هم همینطوری بود بالانس روکار هم کردم درست نشد این بدلیل تاب رینگ هاست یا رینگهات رو تاب گیری کن یا تعویض کن اوکی میشه
من ساینا صفر گرفتم یه هویی ترمز کردم اصلا نگرفت فقط تق تق تق صداکردکه منجر به تصادف شدنمایندگی هم چند دفعه بردم درست نشداینها ماشین نیستند لگن ازماشینهای سایپا بهتره حیف ازپولی که به این ماشین دادم اشتباه کردم