سیستم ترمز ebd در واقع یک سیستم کمکی برای بهبود عملکرد ترمز abs است. ترمز abs به راننده کمک میکند تا در مسیرهای لغزنده، کنترل فرمان اتومبیل را بهتر در اختیار بگیرد و ماشین را هدایت کند اما این سیستم ترمز همیشه خط ترمز کوتاهتری ایجاد نمیکند به همین منظور توزیع الکترونیکی نیروی ترمز طراحی شده است تا این کمبود را رفع کند و اجازه دهد توزیع بار بر روی چرخها متوازنتر شود. همین مسئله سبب میگردد تا ماشین، خط ترمز کوتاهتری داشته باشد و هنگام حمل بار یا تکمیل سرنشینان که باعث افزایش وزن خودرو میشوند با ایمنی بیشتری در جادههای لغزنده و روزهای برفی تردد کند. در ادامه به نحوه عملکرد ترمز ebd، نشانه نقص آن در خودرو و تفاوت ترمزهای ebd و esp خواهیم پرداخت.
ebd مخفف چیست؟
در واقع EBD اکرونیم یا سرواژه عبارت Electronic Brake Force Distribution به حساب میآید که به معنای توزیع الکترونیکی نیروی ترمز است.
سیستم EBD چیست و چگونه عمل میکند؟
سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD یکی از انواع ترمز ماشین به شمار میآید که برای ارتقا سیستم ترمز ABS مورد استفاده قرار میگیرد. ترمز ebd معمولا به صورت نرمافزار به سیستم ترمز ABS اضافه میشود. به طور معمول برای اضافه کردن ترمز EBD باید در ECU (واحد کنترل الکترونیکی) سیستم ABS تغییراتی نرمافزاری ایجاد کرد. در برخی از سیستمهای abs در هنگام افزودن ebd علاوه بر ارتقای نرمافزاری از افزودن سنسور هم استفاده میکنند.
نحوه عملکرد سیستم EBD
در شرایط عادی هر کدام از چرخها که وزن بیشتری بر آن تحمیل شده است برای توقف کردن نیاز به نیروی بیشتری دارد. در خودروهای معمولی به دلیل وجود گیربکس و موتور در بخش جلوی اتومبیل، بیشتر وزن خودرو بر روی چرخهای جلو تحمیل میشود. بنابراین نیروی ترمز بیشتری هم به چرخهای جلو میرسد. این حالت زمانی است که تنها سرنشین خودرو، راننده باشد. اما زمانی که تعداد سرنشینان خودرو بیشتر میشود و همچنین باری را در صندوق عقب اتومبیل میگذارند، فشار بر روی چرخهای عقب هم افزایش مییابد و در هنگام ترمزگیری چرخهای عقب هم نیاز به نیروی بیشتری دارند و به همین دلیل اتومبیل، خط ترمز طولانیتری خواهد داشت.
عملکرد ebd در جهت تقسیم و توزیع نیروی الکترونیکی ترمز بین چرخهای عقب و جلو به تناسب وزنی است که به هر کدام از چرخها وارد میشود. همچنین ebd به کمک abs آمده و مانع از قفل شدن چرخها و انحراف اتومبیل در هنگام ترمزگیری میشود. علاوه بر این، سیستم تقسیم نیروی ترمز ebd سبب میگردد فشار حاصل از وزن سرنشینان و بار متعادل شود و نسبت به خودروهایی که فاقد ebd هستند، خودروی دارای این سیستم خط ترمز کوتاهتری داشته باشد و بدون لغزش متوقف شود.
روشن شدن چراغ ebd
از آنجایی که سیستم ترمز ebd یکی از انواع سیستم های ایمنی خودرو به حساب میآید، سلامت این سیستم میتواند در حفظ سلامتی خودرو و سرنشینان آن تاثیرگذار باشد. اما به دلیل آنکه این سیستم معمولا به صورت نرمافزاری به مجموعه سیستم ترمز ABS اضافه میشود برای تشخیص اختلال در عملکرد آن امکان بررسی فیزیکی قطعات وجود ندارد و در اکثر مواقع میتوان از روی روشن شدن چراغ EBD که بر روی داشبورد تعبیه شده است پی به مشکل برد. البته از طولانیتر شدن خط ترمز، قفل کردن چرخها یا کشیده شدن ماشین در هنگام گذر از پیچها میتوان به وجود مشکل در سیستم ترمز abs و ترمز کمکی آن یعنی EBD پی برد. آلودگی سنسورهای سرعتی که به چرخها یا محور نزدیک آنها متصل هستند و اختلال نرمافزاری میتواند منجر به نقص EBD خودرو شود. از آنجایی که ترمز ای بی دی بخشی از سیستم ترمز ABS خودرو است، شما میتوانید از دستگاه دیاگ خودو برای عیبیابی آن کمک بگیرید.
ESP چیست؟
یکی دیگر از سیستمهای ایمنی خودرو ESP (سیستم کنترل الکترونیکی) است. در این سیستم گروهی از سنسورها وجود دارند که با همکاری با پمپ ترمز ABS از کمفرمانی و بیشفرمانی خودرو در زمان گذر از پیچها جلوگیری کرده و پایداری آن را حفظ میکنند.
تفاوت EBD و ESP
در خودروهای متداول امروزی که برخلاف ترمزهای کاسهای قدیمی از ترمز دیسکی و لنت استفاده میشود، سیستمهای ترمز متعددی طراحی شدهاند تا عملکرد ترمزگیری در خودرو را تا حد ممکن ایمن سازند. از این رو سیستم ترمز ABS طراحی شد و در کنار ABS چند ترمز کمکی دیگر نیز طراحی شدهاند تا عملکرد آن را بهبود ببخشند.
به طور کلی میتوان رابطه ABS با EBD و ESP را به این شکل بیان کرد: ABS را طراحی کردهاند تا از قفل شدن چرخها جلوگیری کنند، EBD را به عنوان ترمز کمکی برای ABS طراحی کردهاند تا نیروی ترمز، متناسب توزیع شود و خط ترمز کوتاهتر گردد. همچنین سیستم ترمز ESP را به عنوان سیستم کمکی برای ABS طراحی کردهاند تا خودروها در پیچها به دلیل کمفرمانی یا بیشفرمانی منحرف نشده و دچار حادثه نگردند.
EBD ترمزی کمکی برای ایمنی بیشتر
سیستم ترمز ebd یکی از ترمزهای کمکی است که باید در کنار ترمز ABS به کار گرفته شود. اهمیت این ترمز زمانی مشخص میشود که خودرو دارای بار بوده و تمام ظرفیت سرنشین آن تکمیل شده باشد. در این حالت در مواقع ضروری که نیاز به ترمزگیری سریع است، این ترمز میتواند خط ترمز کوتاهتری ایجاد کند و جلوی لغزش خودرو و تصادف آن را بگیرد. از این رو برای حفظ سلامتی خود و کاهش حوادث رانندگی در هنگام خرید خودرو به داشتن این آپشن توجه کنید و در زمانی که به صورت دورهای به چکاپ خودرو میپردازید، از عملکرد صحیح آن مطمئن شوید.