دهه 1390 شمسی در بازار خودروهای خارجی موجود در ایران، بدون تردید متعلق به چینیها بود. همزمان با خارج شدن خودروسازهای معروف اروپایی از بازار ایران، کمپانیهای چینی به سمت عقد قرارداد با شرکتهای ایرانی سوق حرکت کردند. ارزیابیهای ضد و نقیض زیادی درباره نتایج همکاری مشترک بین ایرانیها و چینیها وجود دارد. یکی از کمپانیهای چینی که در دهه 90 وارد بازار ایران شد، BYD است. برند ماشین بی وای دی بیش از هرچیز با مدل S6 در ایران شناخته میشود. اگر میخواهید با این برند و کیفیت خودروهای آن آشنا شوید، دعوت میکنیم که تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
مشکلات نمایندگی بی وای دی در ایران
نام برندهای خارجی در دنیای خودرو تا حد زیادی با شرکای داخلی آنها در کشور عجین میشود. اگر یک نمایندگی به هر دلیلی تعهدات خود را بهطور کامل در قبال مشتریان انجام ندهد، نارضایتی در ذهن آنها نقش میبندد. این موضوع درباره برند خودروسازی بی وای دی در ایران صدق میکند. کارمانیا به عنوان نمایندگی بی وای دی در تهران و سایر شهرهای ایران فعالیت میکرد. پس از مدتی عدم انجام تعهدات نسبت به مشتریان داخلی باعث شد که مشکلات زیادی برای متقاضیان خرید ماشین بی وای دی در ایران به وجود بیاید.
کارمانیا دو مدل خودرو BYD F3 و BYD S6 را با موفقیت در ایران پیش فروش و عرضه کرد. پس از مدتی در اطلاعیهای شرایط ثبت نام بی وای دی اس 7 را نیز منتشر کرد. اما هیچگاه موفق نشد که این خودرو را در کشور مونتاژ کند و به دست مشتریان برساند. در نهایت کشمکشهای بین کارمانیا و مشتریان باعث شد که این شرکت منحل شده و تمام امتیاز خود را در اختیار کرمان موتور قرار دهد. این اتفاق در سال 1398 رخ داد. کرمان موتور نیز پس از مدتی عرضه مدلهای صفر این خودرو در ایران را متوقف کرد. باید منتظر ماند و دید که آیا در آینده نزدیک مدلهای بی وای دی جدید در ایران عرضه میشوند یا خیر؟
معرفی برند بی وای دی
BYD در سال 1995 میلادی فعالیت خود را بهعنوان شرکت تولیدکننده باتری ماشین آغاز کرد. پس از سپری شدن 8 سال، وانگ چوان فو اقدام به خرید یک کارخانه جدید کرد. این تصمیم نقطه عطفی در تاریخ برند بی وای دی به شمار میرود؛ چراکه از سال 2003 در قامت یک خودروساز در کشور چین فعالیت خود را ادامه داد. دفتر مرکزی این کمپانی در شهر شنژن قرار دارد. جالب است بدانید که خطوط تولید و مونتاژ خودروهای BYD در دو کشور اتیوپی و روسیه قرار دارد.
تمرکز اصلی این کمپانی روی تولید خودروهای بنزینی و برقی، اتوبوس و لیفتراک است. در حال حاضر بی وای دی بهعنوان دهمین خودروساز چینی از نظر تعداد فروش ماشین در سال شناخته میشود. همانطور که اشاره کردیم، نمایندگی بی وای دی در ایران، کارمانیا بود که از سال 1395 عرضه خودروهای مطرح این برند را در ایران بر عهده داشت.
انواع ماشین بی وای دی در بازار ایران
BYD F3، BYD S6، BYD Flyer، BYD S7 و … از جمله محبوبترین ماشینهای این گروه خودروسازی هستند. در این بین بی وای دی اس 6 بیش از سایر خودروهای این برند در ایران عرضه شد. پس از آن تعدادی بی وای دی اف 3 نیز به دست مشتریان ایرانی رسید. همان طور که اشاره کردیم علی رغم پیش فروش جدیدترین بی وای دی یعنی مدل S7، حتی یک دستگاه از این خودرو نیز در ایران عرضه نشد. خبرهایی نیز از عرضه مدل
در سال 1400 منتشر شد که تا به امروز اتفاق عملی در این زمینه رخ نداده است. بر این اساس تصمیم گرفتیم تا دو مدل اصلی این خودرو در بازار ایران را معرفی و بررسی کنیم.
1. خودرو بی وای دی S6
خودروی بی وای دی شاسی بلند S6 بهعنوان یک کراس اور هنگام عرضه در بازار ایران خیلی مورد توجه قرار گرفت. این موضوع به دلیل علاقه ذاتی مصرفکننده ایرانی به خودروهای شاسی بلند است. خودرو بی وای دی S6 اولین شاسی بلند این کمپانی است که در سال 2011 خط تولید آن آغاز به کار کرد. نکته مهم در خصوص BYD S6 شباهت قابل توجه آن به لکسوس RX است. بنابراین خیلیها به شوق سوار شدن به خودرویی شبیه به لکسوس RX با قیمت ارزانتر به سراغ بی وای دی اس 6 میروند.
وقتی به نظرات کاربران درباره این ماشین نگاه میکنیم، مهمترین مزایای بی وای دی S6 را این طور ذکر میکنند:
- طراحی کابین جادار و زیبا (مناسب سفرهای خانوادگی)
- احساس راحتی سرنشینان عقب و جلو در خودرو
- مصرف سوخت بهینه
- شتابگیری مناسب
- ترمزهای عالی
- تعویض دنده مناسب گیربکس
- مناسب برای رانندگی در سربالایی
- هزینه کم تعمیر و نگهداری
- آپشنهای رفاهی مناسب نسبت به خودروهای هم رده
در کنار نقاط قوت، از جمله مهمترین معایب بی وای دی S6 از نظر صاحبان این خودرو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طراحی قدیمی داشبورد
- کوچک بودن سایز رینگ با توجه به شاسی بلند بودن خودرو
- خرید و فروش نسبتا ضعیف در بازار دست دوم
طراحی بدنه بی وای دی S6
یکی از نقاط قوت خودروسازان چینی، طراحی بدنه جذاب ماشینهاست. این خودروسازان معمولا از نمونههای موفق ماشینهای روز دنیا برای طراحی بدنه خودروهایشان الهام میگیرند. در نهایت محصول نهایی را با قیمت به مراتب کمتر و شباهت ظاهری زیاد به نمونه خارجی در اختیار مصرفکنندگان قرار میدند. این موضوع دقیقا درباره طراحی بدنه بی وای دی S6 مشاهده میشود. همانطور که اشاره کردیم این خودرو شباهت نسبتا زیادی با لکسوس RX350 دارد. رویهمرفته از نظر کارشناسی میتوان نمره بالای 7 از 10 به طراحی بدنه این خودرو داد. از جمله مهمترین ویژگیهایی که در طراحی بدنه بی وای دی اس 6 باید مد نظر قرار دهید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چراغهای جلوی خودرو بهصورت مثلثی با زوایای نسبتا تند طراحی شدهاند.
- در کاسههای هریک از چراغهای جلو از 2 لامپ زنون استفاده شده است.
- برای اس 6 سپر بزرگی طراحی شده که ساختار یکپارچهای را برای نمای جلوی آن به ارمغان آورده است.
- جلوپنجره کوچکی برای بی وای دی اس 6 تعبیه شده که البته مشکلی برای جریان هوا در خودرو ایجاد نمیکند.
- طراحی و جانمایی نامناسب چراغهای مهشکن نقطه ضعف بزرگ جلوبندی این خودرو است.
- در طراحی جلوبندی این خودرو بهخصوص در ناحیه کاپوت، خبری از خطوط منحنی خاص نیست.
- نمای جانبی این خودرو نمونه کپیبرداری شده کاملی از لکسوس RX350 است.
- آینه بغل بی وای دی پلاستیکی است که با نمونه فلزی در لکسوس RX تفاوت دارد.
- باربند پلاستیک سیاهرنگی روی سقف این کراس اوور چینی قرار دارد که به زیبایی ظاهری آن افزوده است.
- شیشه پشت اس 6 برخلاف لکسوس، بهصورت تخت و بدون انحنا طراحی شده است.
- طراحی صندوق عقب بی وای دی اس 6 خیلی ساده و پیش پا افتاده است.
- چراغهای عقب این خودرو نسبت به سایر چراغهای جلو خیلی بزرگتر طراحی شده است.
- سادگی بیش از حد چراغهای ترمز این خودرو نیز نقطه ضعف جدی آن به شمار میرود.
طراحی داخلی بی وای دی S6
اگر خانواده پرجمعیتی دارید، بهراحتی میتوانید به خرید بی وای دی S6 فکر کنید. جادار بودن کابین این خودرو، اولین نکتهای است که وقتی درون آن قرار میگیرید، به چشم میآید. موضوع مهمی که معمولا در بسیاری از خودروهای شاسی بلند به چشم نمیخورد. اگر قد بلندی دارید، با انتخاب این خودرو هیچ جای نگرانی نخواهید داشت. صندلیهای این خودرو نیز خیلی نرم و راحت هستند. بهطوری که با گذشت زمان احساس کمردرد به سراغ شما نمیآید.
وقتی کمی با بزرگی کابین این خودرو کنار بیایید، توجهتان به سایر بخشهای داخلی آن جلب میشود. اولین نکته منفی که احتمالا به نظر شما میآید، طراحی ساده پنل سرعت و دور موتور است. این بخش از خودرو با طراحی پنلهای روز دنیا خیلی فاصله دارد. البته پس زمینه آبی رنگ آن باعث میشود که بهراحتی بتوانید علائم و نمادهای آن را مشاهده کنید.
دومین موضوعی که میتوان به عنوان نقطه ضعف دیگر برای بی وای دی اس 6 ذکر کرد، متریال پلاستیکی کم کیفیت داشبورد و بدنه داخلی آن استفاده شده است. وقتی به پلاستیک دست میزنید، کاملا متوجه سفتی بیش از حد آن میشوید که این موضوع نشاندهنده کیفیت پایین متریال بهکار رفته در تولید بدنه داخلی بی وای دی S6 است. خوشبختانه کسانی که تجربه سواری با این خودرو را دارند، تایید میکنند که صدای موتور بهصورت آزاردهنده در کابین خودرو به گوش نمیرسد. این موضوع برای آرامش و آسایش سرنشینان خودرو از اهمیت بسزایی برخوردار است.
امکانات خودرو بی وای دی S6
وقتی برای اولین بار سوار بی وای دی اس 6 میشوید، این احتمال وجود دارد که با مشاهده دکمههای فراوان روی داشبورد کمی متعجب شوید. این دکمهها خبر از امکانات و آپشنهای رفاهی نسبتا مناسب این خودرو میدهند که البته بهجرئت میتوان گفت فصل مشترک بسیاری از خودروهای چینی موجود در بازار ایران است. از جمله مهمترین امکانات رفاهی و ایمنی این خودرو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- 6 کیسه هوا
- صفحه نمایش لمسی 7 اینچی
- سیستم صوتی مجهز به بلوتوث، AUX و USB با دکمههای کنترلی روی فرمان
- مسیریاب (GPS)
- سیستمهای ترمز هوشمند BOS و EBD
- صندلیهای مجهز به ایزوفیکس
- سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک
- صندلیهای جلو با قابلیت تنظیم برقی 8 حالته
- فرمان و صندلیهای چرمی
- قابلیت روشن شدن خودکار چراغهای جلو و روشنایی در روز
- دوربین پارک یا دید عقب
- کروز کنترل
- سیستم یخزدا روی شیشههای خودرو
- سیستم ضد سرقت ایموبیلایزر
- استارت دکمهای
- سیستمهای هشدار کمربند ایمنی و سرعت بیش از حد مجاز
2. خودرو بی وای دی F3
خودرو بی وای دی F3 سدان نسبتا جمع و جور کمپانی BYD است. به اعتقاد خیلی از کارشناسان این خودرو نوعی کپیبرداری از تویوتا کرولا است که البته چیز زیادی نیز به آن اضافه نکرده است. BYD F3 در سال 2005 تولید شد ولی پس از چند سال در 2012 و 2014 دو بار نسخههای جدیدتری از آن رونمایی شد. ماشین بی وای دی F3 که در خیابانهای ایران وجود دارد، نسل دوم آن است. همان طور که اشاره کردیم، این خودرو به میزان محدودی در ایران عرضه شد.
مهمترین مزایای بی وای دی F3 از نظر صاحبان این خودرو عبارتاند از:
- سیستم تعلیق نرم
- شباهت ظاهری به تویوتا کرولا
- امکانات رفاهی مناسب در مقایسه با خودروهای هم رده
- استهلاک نسبتا کم
همچنین چند نقطه ضعف جدی نیز میتوان برای BYD F3 برشمرد که مهمترین آنها به شرح زیر هستند:
- بازار دست دوم نسبتا ضعیف
- مشکل در سیستم هندلینگ و فرمانپذیری
- عرضه صرفا در مدل دستی
- قیمت نسبتا بالاتر در مقایسه با خودروهای هم رده رقیب
طراحی بدنه بی وای دی F3
اگر بخواهیم ارزیابی منصفانهای از طراحی بدنه بی وای دی F3 داشته باشیم، باید در یک جمله بهصورت خلاصه بگوییم این استانداردهای لازم برای اعطای لقب بهروز بودن در طراحی ظاهری آن به چشم میخورند. چراغهای جلو و همچنین چراغهای مهشکن بهصورت کشیده طراحی شدهاند که زیبایی خاصی را به ارمغان آوردهاند. خبری از جلو پنجره بزرگ در این خودرو نیست. اما یکپارچگی بسیار خوبی بین چراغها و جلو پنجره ایجاد شده که در نوع خود مثالزدنی است.
هرچند خطوط روی کاپوت نسبتا ساده هستند؛ اما تلاش شد تا به واسطه آنها ظاهر اسپرت و جوانپسندی برای نمای مقابل بی وای دی اف 3 ایجاد شود. بزرگترین نقطه ضعف این خودرو طراحی جانبی بسیار ساده آن است. خبری از هیچگونه خلاقیت و نوآوری در طراحی جانبی این ماشین نیست و حتی رینگهای نسبتا زیبایی که برای لاستیکها لحاظ شده نیز نتوانسته از این سادگی بیش از حد بکاهد.
نمای پشتی این خودرو نیز هرچند به سادگی نمای جانبی نیست؛ اما نباید انتظار خیلی زیادی از آن داشته باشید. صندوق عقب خودرو کاملا ساده طراحی شده و چراغها تا حدودی توجه بیننده را به خود جلب میکنند. در کل نقطه قوت بی وای دی اف 3 در طراحی بدنه مربوط به جلوبندی خودرو است.
طراحی داخلی بی وای دی F3
از کابین داخلی بی وای دی F3 نباید انتظار زیادی داشته باشید. سازنده تلاش کرده تا طراحی ساده و متناسب با اصول ارگونومی را در بخشهای داخلی این خودرو رعایت کند. اینکه چقدر در انجام این ماموریت موفق بوده، وابسته به نظرات سرنشینان است. اما میتوان از نظر ارگونومی و راحتی سرنشینان نمره متوسط رو به بالایی به این خودرو داد. داشبورد خودرو از طراحی نسبتا خوبی برخوردار است و دسترسی راننده و سرنشین مجاور او به دکمهها را راحت است. پنل سرعت و دوره موتور در نهایت سادگی طراحی شده است. جانمایی دکمههای مجاور روی دربها خیلی خوب است و میتوانید به راحتی با آنها کار کنید.
متریال پلاستیکی مورد استفاده در تولید داشبورد و سایر بخشهای بدنه داخلی بی وای دی اف 3 نیز از کیفیت چندانی برخوردار نیست. فرمان این خودرو نیز با قابلیت تنظیم دستی و خیلی ساده طراحی شده است. رویهمرفته باید اشاره کنیم که از نشستن در کابین خودرو بی وای دی F3 اصلا شگفتزده نخواهید شد. همه چیز در حد و اندازه یک خودرو استاندارد معمولی است.
امکانات خودرو بی وای دی F3
هرچند بی وای دی F3 در سال 2008 طراحی و رونمایی شده است؛ اما مانند سایر خودروهای چینی از امکانات و آپشنهای رفاهی نسبتا خوبی برخوردار است. شاید این امکانات در حال حاضر خیلی ویژه به حساب نیایند؛ اما فراموش نکنید که خیلی از قابلیتهای این خودرو هنوز در ماشینهای تولید داخل که جدیدا وارد بازار میشوند، وجود ندارند. در همین راستا از جمله مهمترین امکانات رفاهی و ایمنی بی وای دی اف 3 میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- 2 کیسه هوا برای سرنشینان جلو
- صفحه نمایش لمسی 8 اینچی
- سیستم صوتی مجهز به بلوتوث، AUX و USB با دکمههای کنترلی روی فرمان
- مجهز به سیستمهای ترمز ABS و EBD
- دوربین دید عقب یا پارک
- استارت دکمهای
- سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک
- قابلیت روشن شدن خودکار چراغهای جلو و روشنایی در روز
- سانروف
- صندلیهای چرمی
- شیشهها مجهز به سیستم یخزدا
- صندلیهای عقب مجهز به ایزوفیکس
- 4 سنسور پارک خودرو
مشخصات فنی بی وای دی اس 6 و اف 3 در یک نگاه
آگاهی از خصوصیات فنی خودروها برای تصمیمگیری در خصوص خرید آنها اهمیت زیادی دارد. در جدول زیر میتوانید برخی از مهمترین مشخصات فنی ماشین بی وای دی اس 6 و اف 3 را مشاهده کنید.
مشخصات فنی | خودروی بی وای دی S6 | خودروی بی وای دی F3 |
گیربکس | 6 دنده اتومات دو کلاچه | 5 دنده دستی |
پیشرانه | 4 سیلندر | 4 سیلندر |
حجم موتور | 2.4 لیتر | 1.5 لیتر |
قدرت موتور | 160 اسب بخار | 107 اسب بخار |
حداکثر گشتاور | 229 نیوتن متر | 145 نیوتن متر |
مصرف سوخت ترکیبی | 9.8 لیتر در 100 کیلومتر | 5.9 لیتر در 100 کیلومتر |
طول | 4810 میلی متر | 4617 میلی متر |
عرض | 1855 میلی متر | 1716 میلی متر |
ارتفاع | 1725 میلی متر | 1480 میلی متر |
حجم باک | 72 لیتر | 50 لیتر |
بررسی خدمات پس از فروش بی وای دی در ایران
تا سال 1398 خدمات پس از فروش بی وای دی ایران توسط شرکت کارمانیا به خوبی ارائه میشد. پس از خرید امتیاز این شرکت توسط کرمان موتور، داستان کمی تغییر کرد. عملا نمایندگی رسمی بی وای دی در ایران وجود نداشت که مشتریان بتوانند برای پیگیری خدمات پس از فروش روی آن حساب کنند.
این موضوع باعث شد که تا حدی بازار خرید قطعات بی وای دی نیز با مشکل روبهرو شود. البته در حال حاضر جای هیچگونه نگرانی از بابت تامین لوازم یدکی بی وای دی F3 و S6 در ایران وجود ندارد. شما میتوانید با خاطر آسوده در هر جایی از ایران که حضور دارید، قطعات یدکی مورد نیاز خود را بهصورت اینترنتی سفارش دهید و درب منزل تحویل بگیرید.
بی وای دی بخریم یا نه؟
تصمیم درباره خرید بی وای دی S6 یا F3 بر عهده شماست. در نظر داشته باشید که دو خودروی چری تیگو 5 و جک اس 5 رقبای این ماشینها در بازار ایران هستند. توصیه میکنیم که قبل از تصمیمگیری برای خرید، حتما در خصوص این خودروها تحقیق کنید. بررسی تجربیات صاحبان این دو خودرو نشان میدهد که معمولا از کیفیت عملکرد پیشرانه آنها ابراز رضایت میکنند. اکثر دارندگان بی وادی اس 6 و اف 3 معتقدند که خودروهای پرخرجی نیستند و نیازی به هزینههای تعمیر و نگهداری سنگین ندارند. اگر به دنبال یک خودرو خارجی خانوادگی با قیمت مناسب و کیفیت مطلوب هستید، بی وای دی اس 6 و اف 3 را حتما در بررسیهای خود مد نظر بگیرید.
کلام پایانی
در این مطلب سعی کردیم تا به معرفی برند ماشین بی وای دی و دو مدل اصلی آن در بازار ایران بپردازیم. برای ارزیابی دقیق از خودروی بی وای دی نظرات کاربران آنها را به دقت مطالعه کنید. هیچ چیز مانند تجربیات صاحبان یک خودرو نمیتواند در تصمیمگیری برای خرید آن شما را راهنمایی کند. در پایان لازم است تاکید کنیم که اگر قصد خرید بی وای دی S6 یا F3 را دارید، بههیچ عنوان نگران تامین قطعات یدکی این خودروها نباشید. در هر جایی از ایران که حضور دارید، میتوانید لوازم یدکی خودروهای BYD را بهصورت آنلاین سفارش دهید و درب منزل تحویل بگیرید.