دلایل روشن نشدن ام وی ام X33 به مانند سایر خودروها، میتوانند متفاوت و متنوع باشند. این دلایل گاه بسیار ساده هستند مثل زمانی که بنزین در باک تمام میشود. گاهی هم روشن نشدن خودرو میتواند به دلیل مشکلات جدی فنی همچون خرابی دینام و سیستم برق باشد. به هر حال شما به عنوان یک کاربر خودرو نیاز دارید با مهمترین دلایل روشن نشدن خودرو آشنا شده و از آنها اطلاع پیدا کنید. در ادامه به پرتکرارترین دلایل روشن نشدن ماشین X33 خواهیم پرداخت و در صورت امکان، راهکاری را برای پیشگیری از آن ارائه خواهیم کرد.
دو حالت کلی روشن نشدن ام وی ام
به طور کلی همه خودروها از جمله خودروی X33 به دو صورت روشن نمیشوند، اولین حالت آن هنگامی است که خودرو استارت میخورد اما روشن نمیشود و حالت دوم آن، زمانی است که خودرو اصلا استارت نمیخورد. در هنگام عیبیابی خودرو، شما باید از کلیات به جزئیات برسید. به این صورت که مثلا در حالت کلی سیستم سوخترسانی، سیستم جرقه و موتور باید بررسی شوند اگه هر کدام با مشکل مواجه بودند آن وقت قطعات فیزیکی آنها مورد بررسی قرار گیرند تا دلیل اصلی مشخص شود. شما نباید از قطعات ریز و زیرمجموعه سیستمهای اصلی خودرو، بررسی خود را آغاز کنید.
دلایلی که خودرو استارت نمی خورد
اگر شما سوییچ را بچرخانید و خودرو استارت نخورد، روشن نشدن آن میتواند به یکی از دلایل زیر باشد:
- خرابی باتری
- خرابی استارت
- خرابی سیمکشی
- خرابی سوییچ
دلایلی که ماشین شما استارت می خورد اما نمیتوانید آن را روشن کنید
اگر شما سوییچ را باز کنید و ماشین استارت بخورد اما این استارت خوردن به روشن شدن ماشین منجر نشود ممکن است علت روشن نشدن خودرو یکی از موارد زیر باشد:
- اِشکال در موتور و خرابی قطعات مکانیکی آن
- اشکال در سیستم سوخترسانی
- اشکال در سیستم برق خودرو (به ویژه اشکال در بخش جرقهزنی آن)
خرابی باتری
یکی از رایجترین دلایل روشن نشدن خودرو، خرابی باتری است. علائم خرابی باتری شامل موارد زیر میشوند:
- زمانی که باتری ماشین خراب باشد خودرو استارت نمیخورد یا با تاخیر یا به صورت نامنظم استارت میخورد (یک روز بدون مشکل استارت میخورد، روز دیگر استارت نمیخورد.)
- در روزهای سرد، استارت زدن و روشن کردن ماشین با تاخیر و سختتر امکانپذیر است.
- چراغهای پشت آمپر روشن نمیشوند.
- ظاهر باتری تغییر میکند، برای مثال سولفاته یا دچار ترک میشود.
- چراغهای خودرو کمنور میشوند.
- خوابیدن باتری دائما در روزهای متمادی اتفاق میافتد.
عواملی که منجر به خرابی باتری می شوند
مواردی که در زیر به آنها اشاره شده است، از جمله مواردی هستند که در صورت تکرار به باتری خودرو آسیبهای جدی وارد میکنند:
- عدم استفاده طولانیمدت از خودرو و روشن نکردن آن.
- خرابی دینام
- عدم سرویس دورهای خودرو
- مواردی همچون روشن ماندن طولانیمدت بخاری یا کولر در هنگامی که خودرو خاموش است، به باتری فشار مضاعفی وارد میکنند.
- ضربات فیزیکی
- استفاده از باتری غیراستاندارد که ظرفیت متفاوتی با باتری اصلی آن مدل از خودرو دارد.
خرابی استارت
هنگامی که شما در تلاش برای استارت زدن هستید اما خودرو استارت نمیخورد و همزمان صدای تقه شنیدید، باید بدانید یکی از مشکلات استارت ام وی ام X33 میتواند ضعیف بودن برق مثبتی باشد که به فیش تکی اتوماتیک استارت (استارتر) میرسد، دلیل دیگر میتواند خرابی اتوماتیک استارت باشد.
اما پیش از باز نمودن استارت باید مطمئن شوید که این صدای تقه و عمل نکردن استارت به دلیل خرابی خود استارت است. برای این منظور باید فیلتر هوا را باز کنید. سپس از سر اتوماتیک استارت، آن را یکسره نمایید، یعنی از برق مثبتی که از سمت باتری روی اتوماتیک استارت آمده است، با یک شی فلزی (مثل کلید) به فیش تکی اتوماتیک استارت وصل کنید. اگر استارت در دیدرس شما نیست میتوانید از یک سیم کمک بگیرید و یک سر سیم را به فیش تکی اتوماتیک استارت وصل کنید و سر دیگر سیم را به خروجی برق مثبت باتری بزنید تا ببینید که آیا اتوماتیک عمل میکند و استارت میخورد یا نه؟
اگر اتوماتیک عمل کند و استارت بخورد مشکل از استارت نیست و باید برای آن رله تقویتی گذاشته شود تا استارت به درستی کار کند. اما اگر در این حالت که برق مستقیم به فیش تکی اتوماتیک استارت داده شده است باز هم کار نکند، باید استارت را باز کنید. در اینجا حتما از یک متخصص کمک بگیرید.
خرابی سیم کشی ها
درون خودرو، سیمکشیهای بسیاری وجود دارند که خرابی هر یک از آن سیمها میتواند فعالیت اتومبیل را با مشکل مواجه سازد. اگر خرابی در سیمکشی سیستم برق خودرو رخ دهد، شما نمیتوانید اتومبیل خود را روشن کنید و به حرکت درآورید. دلایل خرابی سیمکشی ماشین میتواند تمام شدن عمر مفید سیمها، حرارت بالای درون موتور، خشک شدن سیمها، آبخوردن به سیمها در هنگام کارواش و صدمات فیزیکی و قطع شدن آنها باشد.
خرابی سوییچ
در برخی از موارد دلیل استارت نخوردن خودرو میتواند خرابی سوییچ باشد. اگر با علائمی همچون روشن نشدن خودرو، خاموش شدن ناگهانی خودرو در هنگام رانندگی، خاموش و روشن شدن غیرمنتظره موتور اتومبیل، استارت بیصدا، خاموش شدن لحظهای چراغهای خودرو از جمله چراغ داشبورد و اِشکال در چرخاندن سوییچ مواجه هستید باید بدانید سوییچ ماشین شما خراب شده است و باید آن را تعویض کنید.
بررسی سیستم برق خودرو
باید بدانید فیوزها در سیستم برقرسانی خودرو نقشی حیاتی دارند که خرابی برخی از آنها میتواند مانع از روشن شدن خودرو گردد. اگر ماشین استارت میخورد اما روشن نمیشود، یکی از مواردی که باید چک شود سیستم برق خودرو است.
برای بررسی سیستم برق خودرو ابتدا سوییچ را باز بگذارید و ببینید که آیا چراغ چک روشن میشود یا نه؟ اگر چراغ چک روشن شد، به سراغ جعبه فیوزها بروید و سالم بودن فیوز پمپ را چک کنید. اما اگر چراغ چک روشن نشد فیوزهای مرتبط با سیستم برق یا کامپیوتر خودرو مثل فیوز ECU، فیوز رله، فیوز دینام و مانند آنها را چک کنید.
اگر فیوزی سوخته بود باید فیوزی سالم را که آمپری مشابه با همان فیوز سوخته شده دارد جایگزین آن کنید. در هنگام تعویض فیوز از خاموش بودن خودرو و عدم قرارگیری آن بر روی جاده شیبدار مطمئن شوید. فیوزها را میتوانید با انبر مخصوص از جای خود خارج کرده و سالم یا سوخته بودن آنها را به صورت چشمی مشاهده کنید.
اگر فیوزها سالم باشند اما ماشین با استارت خوردن روشن نشود
اگر فیوزها را چک کردید و سالم بودند به سراغ بررسی پایههای رله دوبل بروید. باید چک کنید که آیا برق ورودی به رله دوبل برقرار است یا نه؟ در این حالت سوییچ را ببندید. اول با تستر، لامپ را چک کنید تا ببینید روشن میشود یا خیر؟ اگر همه پایههای ورودی، برق مثبت داشتند با یک رله باز میتوانید از تحریک رلهها اطمینان حاصل کنید. اگر دیدید به درستی کار میکند پس گزینه خرابی رله را کنار بگذارید.
پس از بررسی برق رله، سوکت ورودی برق به پمپ بنزین را بررسی کنید. در این حالت سوکت برق متصل به پمپ بنزین را جدا کرده و از یک تستر لامپ، برای بررسی آن استفاده نمایید. در هنگام باز و بسته کردن سوییچ و استارت زدن، جریان برق را در سوکت بررسی کنید. اگر سوکت برق پمپ، سالم باشد باید یک برق مثبت و منفی دائمی را در هنگام استارت زدن مشاهده کنید.
در تمام طول مسیر رله دوبل تا سوکت برق پمپ بنزین اگر جریان برق دچار قطعی شده باشد شما نیاز دارید سیمکشی مسیر را بررسی کنید. در این حالت باید از یک متخصص و کارشناس کمک بگیرید.
خرابی شمع ها
شمعها نقشی اساسی در سیستم جرقهزنی خودرو ایفا میکنند که در صورت آلودگی یا خرابی میتوانند مانع روشن شدن خودرو گردند. مصرف سوخت یا روغن موتور بیکیفیت، خرابی وایرهای شمعها، نوسانات الکتریکی درون سیستم برق خودرو و رانندگیهای طولانیمدت که منجر به ایجاد حرارت بسیار زیاد درون سیستم احتراق میشود، میتوانند منجر به خرابی شمعها و ایجاد اخلال در سیستم جرقهزنی و به تبع آن روشن نشدن خودرو شوند.
خرابی دینام
دینام قطعهای در سیستم برق خودرو است که وظیفه شارژ باتری را بر عهده دارد و اگر به درستی کار نکند منجر به خالی شدن شارژ باتری و روشن نشدن اتومبیل میشود. با دستگاه مولتیمتر میتوانید ولتاژ باتری را اندازهگیری کنید و از سالم بودن باتری و دینام مطلع شوید. از علائم خرابی دینام میتوان موارد زیر را برشمرد:
- هنگام روشن بودن ماشین، چراغ باتری روشن میشود.
- بویی همچون بوی سوختگی در ماشین پخش میگردد.
- باتری درحالیکه سالم است شارژ خالی میکند.
- شنیده شدن صداهای غیرعادی از دینام.
- چراغهای خودرو به ویژه چراغهای جلو، نورشان کم میشود.
خرابی ECU
خرابی ECU به عنوان کامپیوتر خودرو میتواند جریان برق را در سرتاسر خودرو متوقف کند و سبب گردد ماشین روشن نشود. در این حالت شما با یک دستگاه تستر ECU میتوانید تست اولیه را انجام دهید. البته این دستگاه مصرف شخصی ندارد و برای استفاده از آن باید به تعمیرگاههای مجهز به این دستگاه مراجعه کنید.
سیستم ایموبلایزر
خودروهای X33 دارای سیستم ایموبلایزر هستند. این سیستم یک سیستم ضدسرقت خودرو به حساب میآید و در صورت فعال شدن این سیستم، از روشن شدن خودرو جلوگیری میکند. اگر از کلید دیگری به جای کلید اصلی خودرو خود استفاده کنید این سیستم احتمال سرقت میدهد و اجازه نمیدهد خودرو استارت بخورد.
روشن نشدن خودرو در نتیجه خرابی سنسورها
در برخی موارد ECU کاملا سالم است اما سنسورهای خودرو به درستی کار نمیکنند و به همین دلیل اطلاعات غلط به پردازنده ماشین ارسال میکنند و در نتیجه خودرو روشن نمیشود. از مهمترین این سنسورها میتوان به سنسور مپ، سنسور دور موتور، سنسور ناک و سنسور مف خودرو اشاره کرد که تمامی این سنسورها به طریقی بر زمان تزریق سوخت و تعیین زمان جرقهزنی تاثیرگذار هستند و خرابی آنها میتواند سبب شود که ECU در زمان مناسب، به میزان مناسب سوخت را به موتور تزریق نکند و زمان جرقهزنی با تاخیر مواجه شود که این خود در روشن نشدن خودرو موثر است.
روشن نشدن ام وی ام X33 به دلیل مشکلات سیستم سوخت رسانی
در برخی از موارد خودرو به دلیل وجود مشکلات در سیستم سوخترسانی و خرابی پمپ بنزین امکان روشن شدن ندارد. اگر خودرو ام وی ام شما استارت میخورد اما روشن نمیشود، میتوانید ابتدا جرقه را از سر کوئل چک کنید، اگر هنگام استارت زدن جرقه را از کوئل مشاهده کردید در این حالت موارد زیر را بررسی کنید:
- شلنگ ریل سوخت را خارج کنید و سپس استارت بزنید. بررسی کنید که آیا هنگام استارت زدن بنزین خارج میشود یا نه؟ اگر بنزین به سر ریل سوخت نیامد میتواند به دو دلیل باشد: نرسیدن برق به پمپ بنزین یا خرابی خود پمپ.
- برق ورودی به پمپ بنزین را در حالت استارت زدن چک کنید. در این حالت از یک لامپ تست برق استفاده کرده و از سوکت برق متصل به پمپ در هنگام استارت زدن تست بگیرید. برای این کار سوکت را از محل اتصال آن به پمپ جدا کنید و تستر را بر روی آن قرار دهید، اگر روشن شود مشکل از برق نیست اما اگر روشن نشود باید سیستم برق را بررسی کنید.
- برای بررسی پمپ، در ابتدا اتصالات پمپ به بدنه را جدا کرده و پمپ را کمی از جایگاه خود بیرون بیاورید و استارت بزنید. اگر هنگام استارت زدن بنزین خارج شد، پمپ مشکلی ندارد اما اگر بنزین خارج نشود باید قطعات داخل پمپ بررسی شوند که در این حالت شما نیاز دارید به یک تعمیرکار کاربلد مراجعه کنید؛ زیرا ممکن است تنها با تعویض مغزی پمپ مشکل رفع شود، در غیراینصورت باید مجموعه پمپ بنزین و دریچه باک را تعویض کنید که این امر نیاز به نظر یک کارشناس دارد. به طور خلاصه میتوان گفت که اگر برق پمپ بنزین را بررسی کردید و دیدید برق پمپ دارید اما صدای پمپ ندارید، باید بدانید ایراد در خود پمپ بنزین است.
روشن نشدن ام وی ام به دلیل خرابی قطعات موتور
یکی از دلایلی که خودرو استارت میخورد اما روشن نمیشود این است که تسمه تایم موتور پاره شده یا حداقل تسمه تایم را رد کرده است. برای تشخیص این موضوع میتوانید به صدای خودرو در هنگام استارت زدن گوش کنید. در هنگام استارت زدن یک خودرو با موتور سالم، صدای کمپرسهای آن را خواهید شنید اما زمانی که تسمه تایم موتور دچار مشکل شده باشد شما چنین صدایی را نخواهید شنید. در این حالت برای تعویض آن باید به یک مکانیک مراجعه کنید.
نکات دیگری که هنگام روشن نشدن ام وی ام X33 باید بدانید
نکات زیر را در هنگام بررسی دلایل روشن نشدن X33 در نظر داشته باشید:
- هنگامی که خودرو استارت میخورد ولی روشن نمیشود تنها زمانی استارت بزنید که تغییری ایجاد کردهاید و میخواهید تغییر را تست کنید. به طور مداوم استارت نزنید زیرا این کار سبب میشود باتری تخلیه شده و موتور به اصطلاح خفه گردد و این موضوع مشکلات شما را دوچندان خواهد کرد.
- اگر برق ورودی به پمپ بنزین جریان داشته اما پمپ صدایی نداشته باشد و کار نکند باید احتمال سوخته بودن پمپ را بدهید. سوختن پمپ میتواند به دلیل آمپر بالا، سوخت ناخالص، رانندگی طولانیمدت در زمان روشن بودن چراغ بنزین و کمبود سوخت یا مواردی از این دست باشد. در صورت سوختن پمپ بنزین شما نیاز دارید آن را کامل تعویض کنید.
- اگر ماشین استارت میخورد اما روشن نمیشود و جرقه هم ندارید؛ ایراد میتواند از سنسور دور موتور، ECU (کامپیوتر خودرو) یا برق ECU باشد.
- گاهی اوقات دلیل روشن نشدن خودرو موارد سادهای همچون خالی بودن باک بنزین است، پیش از آنکه برای بررسی جدی اقدام کنید از این موارد مطمئن شوید.
- به این نکته توجه کنید که راهکارهای سادهای که در بالا به عنوان راهکارهای روشن نشدن ام وی ام X33 به آنها اشاره شد، فقط به دفعات کم قابل اجرا هستند و تکرار زیاد آنها میتواند به قطعات دیگر خودرو آسیب بزند. همچنین باید بدانید پیشگیری و اجتناب از انجام مواردی که به قطعات خودرو آسیب میزنند، بهترین گزینه و راهکار برای مواجه نشدن با یک خودروی خاموش است.
روشن نشدن خودرو می تواند نشانه یک مشکل ساده یا جدی باشد
دلایل روشن نشدن ام وی ام X33 میتوانند بسیار متنوع باشند. از خالی بودن باک بنزین تا خرابی استارتر و دینام، خرابی فیوزها و سنسورها تا اِشکال در سیستمهای اصلی خودرو بهمانند ایراد در سیستم سوخترسانی، طیف وسیعی از احتمالات وجود دارد که شما باید آنها را بررسی کنید. اما به یاد داشته باشید بررسی موارد بالا باید از کلیات به سمت جزئیات باشد و سیستمها مورد بررسی قرار گیرند و از بررسی قطعات ریز و جزئیات در ابتدای امر خودداری کنید.